Július közepén lépnek fel a Szabadtérin

2022.06.02. 14:36

Meglepetés- és ajándékkoncertet is ad a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Mendelssohn művei és kuriózumként egy kimondottan zsidó tematikájú darab is hallható lesz a Szegedi Szimfonikus Zenekar június 7-i Meglepetéskoncertjén az Új Zsinagógában. Ezt követően a Dómban lépnek fel a muzsikusok Tóth Péter Isteni oratórium című művével, majd július 13-án a hagyományokhoz híven Ajándékkoncerttel kedveskednek a Szegedi Szabadtéri Játékok közönségének.

Koós Kata

Felettébb sűrű, egyben örömteli évadot zár hamarosan a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Képünk egy korábbi Ajándékkoncerten készült. Archív fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Sűrű, intenzív, de éppen ezért felettébb örömteli évadot zár hamarosan a Szegedi Szimfonikus Zenekar.Nagy örömünkre szolgált, hogy ez az évad már teljes egészében le tudott zajlani, nem terhelte meg a Covid. Az előző két évadban nagyon komoly nehézségeink voltak. Az, hogy nem voltak előadásaink, nem azt az örömöt jelentette, hogy nem kellett dolgozni. Egyrészt, mert a muzsikusnak ahhoz, hogy a muzsikus a zenélés, a hangszerjáték képességének perfekcióját fenntartsa, meg kell dolgozni. Másrészt pedig ez egy nagy lelki teher is volt – összegezte a pandémia gondterhes időszakát Gyüdi Sándor zenekar-igazgató. 

Az idei évadban pótolták az elmaradt programok nagy részét, emellett minden meghirdetett koncertjüket és színházi közreműködésüket zavartalanul tudták lebonyolítani. – Mindössze két külföldi utazásunk halasztódott tovább, mert nemzetközi viszonylatban a nyitás még nem teljes. Egy lengyelországi és egy olaszországi vendégszereplés – mondta, majd azzal folytatta, hogy az évad vége vált a legintenzívebb időszakká a zenekar életében. Májusban nyolc különböző programon dirigáltam, amelyek között több kortárs zenei mű, továbbá öt ősbemutató is volt. Vendégszerepeltünk többször Budapesten és a Szegedi Kortárs Balettel Győrben – részletezte Gyüdi Sándor. 

Legközelebb az Új Zsinagógában élvezheti a szegedi közönség a szimfonikusok muzsikáját június 7-én 19 órától. Az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért javára minden évben fellépünk a zsinagógában. A műsor nagy része nem meglepetés, Mendelssohnt fogunk játszani, de van benne egy olyan szám, a Kol Nidrei, amely kifejezetten a zsidó kultúrához kapcsolódik. Bár a zenetörténet számos zsidó származású, nagy alkotót vonultathat föl, kifejezetten zsidó tematikájú darab azonban kevés van. Tehát ez mindenképpen meglepetés. A szólista a cselló szólam vezetője, Kőrösi Györgyi lesz – részletezte az igazgató. A műsor további részében Mendelssohn hegedűversenyét hallhatja a közönség, amely során a Zeneakadémia növendéke, Tóth Kristóf fog szólistaként hegedűn játszani. Az Olasz szimfónia pedig azért került a műsorba, mert nagyon nyári, optimista zenemű – tette hozzá Gyüdi Sándor. 

Június 14-én a Dómban adnak majd koncertet a muzsikusok, ahol Tóth Péter Isteni pokol című oratóriumát adják majd elő. – Dante halálának 700.évfordulója kapcsán 2021-ben kezdődött az emlékév, ennek része volt a zenemű bemutatója. A zenekar mellett a Vaszy Viktor Kórus és szólisták is közreműködnek a koncerten. Tóth Péter műve mellett Liszt Ferenc Ünnepi hangok című, ritkán hallható koncepciója is elhangzik majd – fejtette ki a zenekar-igazgató. 

A zenekar nyáron sem pihen, július 13-án lépnek színpadra a Szegedi Szabadtéri Játékok elmaradhatatlan Ajándékkoncertével, amelyen a fellépés után néhány nappal 85. születésnapját ünneplő Pál Tamás karnagy dirigál majd. Majd július végén a La Traviata operában, augusztus 17-én pedig Rost Andrea koncertjén közreműködnek a zenészek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában