Helyi kultúra

2022.06.23. 13:46

Múzeumi éjszaka ágyúval és tűzugrással

Szabó Imre

Munkatársunktól

Idén is különleges attrakciókkal készül a Múzeumok Éjszakájára a József Attila nevét viselő makói intézmény – tájékoztatta lapunkat az igazgató, Szikszai Zsuzsanna. Szombaton délután 4-től Lészen ágyú! mottóval meg­­nyílik a Gábor Áront és a székely hősiességet bemutató vándorkiállítás, amely a forradalom és szabadságharc több relikviája között a nézők elé tárja a legendás rézágyúk egyetlen fennmaradt példányát. Fél öttől családi napot tartanak az udvaron kézműves-foglalkozásokkal és piaccal, mesterségek bemutatójával, népi játszótérrel, de lesz 1848–49-es hagyományőrző bemutató, futószáras lovaglás, illetve táncház a Rozsdamaró együttessel. Este 8-tól pedig a Forgatós táncegyüttes Szent Iván-napi műsorát és a tűzugrást láthatja a közönség. Fél 10-től be lehet majd menni az irodalmi kiállítóhelyre, az Espersit-házba, ahol élő közvetítést láthatnak az érdeklődők a József Attila-emlékházakból. Természetesen idén sem ma­­rad el a szokásos zseblámpás múzeu­­mi tárlatvezetés, ami este 10-kor kezdődik. 

Szikszai Zsuzsanna igazgató a Délmagyarországnak azt mondta, bár a legnagyobb látványosság idén kétségkívül Gábor Áron rézágyúja lesz a múzeumban, mégis az Esper­sit-ház megtekintésére hívná fel külön is a figyelmet. Ez ugyanis ebben a formában már soha többé nem lesz látható: vasárnap bezár, és megkezdődik a tárlat teljes felújítása, korszerűsítése. Ezt követően ősszel nyílik meg újra. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában