Helyi kultúra

2022.06.29. 14:09

Nincs kecmec: szókvízzel idézik fel a múltat Mindszenten

Mára feledésbe merült, Mindszent hétköznapjait egykor meghatározó kifejezéseket elevenít fel a helyi múltidéző közösségi oldalon futó kvízjáték. Marton Istvánné Balogh Ilona gyűjtése nyomán.

Tábori Szilvia

Fő a keménytarhonya a mindszenti kubikosoknak. Fotó: Mindszenti múltidéző Facebook-csoport

A keménytarhonya kubikos étel, a girifli a törlőgumi, a kemönceválla a kemence oldala és a fal közötti rész, ahová az ételmaradékot tették melegen tartani.

Az acatbuga fejű pedig a kócos szőke. A mindszenti hétköznapok hajdan gyakori kifejezései mára feledésbe merültek ugyan, ám sokan nem szívesen eresztik el a múlt beszédes hagyatékát. A Mindszenti Múltidézők közösségi oldalon kvízjátékban elevenednek fel a helyi szófordulatok Marton Istvánné Balogh Ilona A szó köztünk maradjon – Szavak, szólások, közmondások című, csupán magánkiadásban megjelent könyve nyomán. 

Tóth Imréné Pancsi a kötet előszavával indította útjára a sajátos hagyományőrző játékot: „Akik ismerték, tudják, hogy milyen szenvedélyesen szerette a régiségeket, akár tárgyakról, akár népdalokról, akár ízes, szép mindszenti ki­­fejezésekről volt szó. 

Ezt a munkát még 1993-ban kezdte el. Talán így akarta a gyorsan múló időt megállítani, hiszen a helyi szófordulatok, szólások, közmondások egy része lassan feledésbe merül. Egy tájszótár része lett volna ez a gyűjtemény. [...] Aztán jöttek más ötletek, elfoglaltságok: könyvformát öltött A II. világháború mindszenti áldozatai című könyv, társszerzőként dolgozott a Mindszent története és népélete című könyvnél, majd a Fodrozik a Tisza vize jelent meg. Ezután újra elővette a cédulákat, rendszerezte, kiegészítette. De a sors újra közbeszólt, nem volt idő befejezni a munkát...” Ilona halála után férje magánkiadásban jelentette meg a könyvet, amely soha nem került kereskedelmi forgalomba. „Úgy gondolom, hogy ezzel a könyvvel méltó emléket állíthatok Feleségemnek, nem volt hiábavaló a munkája. Ha élne, örülne. Mint ahogy annak is, ha a kedves jó barátok, ismerősök arcán fölfedezné az elismerő mosolyt – írta Marton István 1999-ben. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában