Helyi kultúra

2022.06.22. 17:54

Sikeres a makói Forgatós

Ezüst, arany és kiemelt arany díjakkal tértek haza Deszkről a Forgatós táncegyüttes tagjai. A makói közönség legközelebb szombaton, a Múzeumok Éjszakáján találkozhat velük a skanzenben.

Szabó Imre

A Forgatós táncegyüttes próbaterme nyáron sem üres. Fotó: Szabó Imre

– A 13 esztendeje alakult makói Forgatós táncegyüttes sikert sikerre halmozott idén a tavaszi versenyszezonban – mondta el a Délmagyarországnak Doktor László, a tánccsoport vezetője és Doktor-Bagaméri Andrea művészeti vezető. Mint elhangzott, a gyulai területi elődöntő után Szarvason, az országos döntőben Szilágyi Kenese szólótáncosként országos bokrétás díjat kapott. 

Deszken, a harmadik nemzetköz szóló- és páros táncos versenyen a 12 versenyző ezüst, arany és kiemelt arany díjakkal tértek haza, akik közül ráadásul Szabó Luca és Szilágyi Kenese párosa különdíjként részvételi lehetőséget kapott a 25. Duna Kar­­nevál fővárosi megnyitóján, a zsűri elnökének különdíját pe­­dig Tóth Bátor Tibor nyerte el. 

Fotó: Szabó Imre

Doktor László szerint mindez azt jelzi, hogy a tánccsoport a szakma értékelése szerint ma­­gas színvonalon, az autentikus néptánc értékeit hitelesen képviselve működik. És miközben néhány táncosuk az országos döntőben versenyzett, a csapat többi tagja az országos Csoóri Sándor táncfesztiválon képviselte Makót Csongrádon – ugyancsak nagy sikerrel. A közönség legközelebb a makói múzeum skanzenjében, a Mú­­zeumok Éjszakája szombati ren­­dezvényén láthatja a Forgatós táncosait. 

Itt táncol majd az együttes valamennyi csoportja, majd a tűzugrás hagyományainak ismertetése után este 8-tól magát a tűzugrást is bemutatják, illetve táncházat tartanak. Emellett az utánpótláscsoport a makói önkormányzat támogatásával néptánctábort rendez az erdélyi Magyarvistán. A felnőttcsoport két fellépésre készül: júniusban a komáromi erődben önállóan, illetve a Magyar Dalszínház A kőszívű ember fiai című musicaljében, júliusban Orfűn pedig az Oravecz Levente által rendezett Csodaszarvas című rockoperában lépnek színpadra. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában