Helyi kultúra

2022.06.17. 14:56

Úrnapi virágszőnyeg

Úrnapján Lengyelországban a hívek az utcákat, a házakat is feldíszítik, és virágszőnyegeket készítenek. Fotó: MTI

Úrnapja alkalmából virágszőnyeget készítenek a közép-lengyelországi Spycimierz katolikus hívei. A hagyomány 2018-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális világörökségi jegyzékére.Az úrnapja katolikus főünnep az eucharisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe.

Magyarországon és több más országban, például Angliában és Walesben is a húsvéti időt lezáró pünkösdvasárnap után két héttel tartják. Jellemzően körmenet kapcsolódik hozzá. Napja eredetileg a Szentháromság vasárnapja utáni csütörtök volt, és sok helyen ma is akkor ünneplik, a húsvét utáni 60. napon. Ausztriában, Németország és Svájc bizonyos részeiben, Brazíliában, Dominikában, Horvátországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Trinidad és Tobagóban és Portugáliában munkaszüneti nap. Az úrnapja legkorábbi lehetséges dátuma május 21-e, a legkésőbbi június 24-e. Jövőre június 8-án lesz. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában