Lótusz napok Szegeden

2022.07.30. 18:47

A 100 éves füvészkert ékességét ünneplik - Galéria

Kiss Anna

Fotó: Sandor Judit

Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótusz állománya a 100 éves Szegedi Füvészkertben található, betelepítése óta a növény folyamatosan jelen van a tóban, mára a tó vízfelületének több mint a felét birtokolja. Éppen ezért júliusban és augusztusban lenyűgöző látvány tárulkozik a kert látogatói elé, a növény ugyanis ekkor mutatja igazi szépségét, a tavat zöld levélszőnyeg és a belőle kiemelkedő rózsaszín virágok tömkelege borítja.

Éppen ezért minden évben ilyenkor Lótusz Napokat szerveznek a füvészkertben, idén július 30. és 31. között ezt már tizenötödik alkalommal teszik meg. Így igazi távol-keleti hangulatban lehet része a kilátogatóknak, a kelet varázsát a szervezők és a művészek zenékkel, táncokkal, ízekkel és illatokkal elevenítik fel.

A hétvégén megtekinthető a japán kert legcsodásabb eleme, a lótuszos tó, valamint egy tradicionális indiai táncbemutató, továbbá meditációs koncerteket is hallgathatnak a jelenlévők. Továbbá megismerkedhetnek Ázsia növényvilágával egy kerti sétán, részt vehetnek jóga-, és harcművészeti bemutatókon, valamint különleges termékek közül válogathatnak a kézműves vásárban.

A Magyarországi Japán Tea Egyesület által szombaton teaszertatás is volt a füvészkertben, hiszen a tea szintén meghatározó része a japán kultúrának. Egészen a 8. századig vezethető vissza, de a szélesebb körben történő teafogyasztás a 12. századtól kezdődött el, a szertartás fejlődését a zen buddhizmus befolyásolta, ami a 16. században egy új művészeti ág, a japán teaművészet megszületéséhez vezetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában