Szegedi hírek

2022.07.01. 14:17

Grandiózus néptánckavalkád

Ősbemutatóval tér vissza a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadára ma és holnap este. A grandiózus tánc-szín-játék Petőfi Sándor életét meséli el, a produkcióról a Harangozó-díjas Zs. Vincze Zsuzsával beszélgettünk, aki írójaként és férje, a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán mellett társkoreográfusként vett részt az előadás megalkotásában.

Koós Kata

A 60 szegedi és deszki gyermektáncos felkészítését Zs. Vincze Zsuzsa vállalta magára. Fotó: Török János

A 60 szegedi és deszki gyermektáncos felkészítését Zs. Vincze Zsuzsa vállalta magára. Fotó: Török János

Hetedik alkalommal tér vissza ma este a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadára. Zs. Vincze Zsuzsa, az együttes szakmai vezetője lapunknak elmondta, mindig nagy lelkesedéssel készülnek a szegedi produkciókra. 

 A Benyovszky, a Boldogasszony vendégség, a Dózsa, a Drakula, A szögedi nemzet, mind-mind meghatározó élmény volt. Nagyon nagy örömmel jövünk mindig Szegedre 

– mondta. 

Ezúttal a Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játékot mutatja be több mint kétszáz néptáncos, amely költőfejedelmünk életét meséli el. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes mellett a Szeged Táncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes gyermektáncosai is közreműködnek a produkcióban. A hatvan gyerek felkészítését Zs. Vincze Zsuzsa vállalta magára. 

 Nem tudom, mit esznek a szegedi és környékbeli gyerekek, de elképesztően ügyesek, hihetetlenül jól táncolnak, talpraesettek, rátermettek és értelmesek. Le a kalappal! Fontos szerepet adtunk nekik a darabban, szinte főszereplői­vé válnak az első felvonásnak. Kis tatár vitézek, huszárok, tündérek, báránykák bőrébe bújnak. A felnőtt, amatőr táncosok is fantasztikusak, Szeged igazi táncos város 

– fejtette ki a Harangozó-díjas táncművész-koreográfus, a darab írója. 

Elmondta továbbá, hogy Petőfi Sándor a nép gyermekeként jelenik majd meg a színpadon, versei, elbeszélő költeményei, népdalokká folk­lorizálódott művei egyaránt elhangoznak. 

 Azt akartam, hogy könnyed előadás legyen, nem szerettem volna irodalomtörténeti mélységekbe merülni. Sokkal inkább arra törekedtem, hogy a mindenki által ismert versei megjelenjenek, hogy a közönség együtt mondhassa velünk. Egy nagy, újévi bállal kezdődik az előadás, hiszen január 1-jén született. A kocsmában megünneplik a kis Petrovics Sándor születését, majd elhangzik az Anyám tyúkja, megelevenednek a vándorszínészi évek és epizódok A helység kalapácsa és a János vitéz című műveiből. A második felvonásban a szerelmes férfi és a harcos forradalmár kerül reflektorfénybe. Nem elkomorul, hanem fennköltebbé válik az előadás, a fináléban pedig egy gyönyörű, allegorikus képpel zárjuk ezt a lehengerlő életutat 

– részletezte Zs. Vincze Zsuzsa, aki férjével, Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész-koreográfussal évtizedek óta jár Erdélybe, hogy összegyűjtsék a néphagyomány kincseit. 

 Sok-sok folklorizálódott Petőfi-versre leltünk, amelyekről sok esetben nem is tudták, hogy ki írta, csak éneklik, szülőről gyerekre száll. Ezeket mind-mind beépítettük az elő­adásba 

– közölte. 
A hatalmas színpadhoz grandiózus díszletet tervezett Tóth Kázmér, a produkció látványtervezője. Egy óriási varázsdobozt, amelynek minden oldala más-más csodát rejt. 

– A díszlet is lenyűgöző lesz, a Nemzeti Színház fiatal színésze, Herczegh Péter kiválóan alakítja Petőfit, a táncosok pedig elmondhatatlanul lelkesek, és alig várják, hogy bemutathassák azt a lenyűgöző őserőt és szenvedélyt, ami a magyar néptánc sajátja, ami egyedivé teszi világszerte 

– zárta gondolatait Zs. Vincze Zsuzsa. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában