Szeptemberig látható még

2022.07.28. 18:56

Népszerű Gábor Áron rézágyúja Makón

Gábor Áron dalban is megénekelt rézágyúját egy hónapja állították ki. Fotó: Szabó Imre

Egy hónap alatt több mint 2500-an látogatták meg a József Attila Múzeumot, hogy közelről is megtekintsék Gábor Áron egyetlen fennmaradt rézágyúját, illetve vele együtt a forradalom és szabadságharc számos értékes relikviáját – tájékoztatta a Délmagyarországot Szikszai Zsuzsanna, az intézmény igazgatója. A tárlat június 25-én, a Múzeumok éjszakáján nyílt meg. 

Mint megírtuk, a kiállított nehézfegyvert sohasem használták, mert a belsejében történt egy öntési hiba. Így sértetlenül megmaradt, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum őrzi. Ez a szerkezet egyébként teljesen ugyanolyan, mint a többi Gábor Áron-féle ágyú, amelyeket viszont használtak is az 1848/49-es szabadságharcban. Makóra rendőri kísérettel hozták Budapestről. 

A tárlaton az ágyú mellett honvéd katonatisztek fegyverei és egyenruháinak részletei, zászlók és olyan használati tárgyak láthatók, amelyek közelebb hozzák a szabadságharc és az azt követő megtorlás időszakát, a nemzeti hősök börtönben töltött éveit. Gábor Áron saját készítésű asztala, Bem József tábornok sétabotja is megtekinthető a hadifogságban készült karperecekkel, kupákkal és egyéb kézzel készített tárgyakkal együtt. 

Az ágyút Magyarországon egy vándorkiállítás részeként több településen is bemutatták, Makón szeptember elejéig látható. Érdemes megnézni, mert valószínűleg hosszú ideig nem lesz újra látható Magyarországon.

 

 



 



 

 



 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában