Kobzon és lanton is játszik

2022.07.17. 17:15

Régizenei kalandra hívja közönségét Krisztin Róbert a Nándorfehérvári Napokon

Moldvai és török dallamokkal készül Krisztin Róbert népzenész a július 22-én és 23-án zajló Nándorfehérvári Emléknapokra, amely Szeged egyetlen középkori hagyományokat felidéző kulturális programja. Kobzon és arab lanton is játszik majd a Kobzos Kiss Tamás emlékest során, másnap pedig saját társulata, az Aranygyapjú Társulat zenés bábelőadásában szerepel.

Koós Kata

Krisztin Róbert a Mátyás téri ferences templom udvarán. A Birlik Egyesület zenészeivel andalúz dalt és török népdalokat is játszik majd az emléknapokon. Fotó: Török János

Kezdettől fogva a Nándorfehérvári Emléknapok fellépője és segítője Krisztin Róbert szegedi népzenész. Lapunknak elmondta, az 1990-es évek előtt több underground formációban is zenélt, az évtized közepén azonban figyelme a népzene felé fordult.

Akkor robbantak be a táncházak és a moldvai népzene a köztudatba. Volt egy nagyon jó koncertélményem a hajdani, nyírbátori Szárnyas Sárkány Fesztiválon. Jelentős műhely volt, ahol a magyar népzene és a kortárs bábszínház új erőre kapott. Ott láttam egy koncertet Kobzos Kiss Tamás, Erdal Şalikoğlu, Róka Szabolcs, Kátai Zoltán és Fábri Géza előadásában, amely lehengerlő hatással volt rám – idézte fel, hogyan került kapcsolatba először a népzenészek kicsiny, de annál összetartóbb és elhivatottabb közösségével.

Kobzon és arab lanton kezdett el tanulni, és azóta is folyamatosan képezi magát. Barátaival 2000-ben egy moldvai zenét játszó táncházi zenekart alapított. Később kis-ázsiai zenékkel kezdett el foglalkozni különböző zenei formációkban. 2011-ben megalapította az Aranygyapjú Társulatot, amelynek előadásai a magyar népzene, népmesék és művészi bábjáték különleges elegyei. A 2016-ban megalapított Birlik Török-Magyar Kapcsolatokért, Kultúráért és Barátságért Egyesület elnöke, amelynek legfőbb célkitűzései a magyar-török emberi, szakmai kapcsolatok ápolása, mind kulturális, történelmi, nyelvi és egyéb hagyományok vonatkozásban. Az egyesület tagjai olyan szegedi, valamint török lakosok, akik szívügyüknek érzik az egyesület küldetését, magas szinten képviselik a török és magyar kultúrát, így hitelesen tudják azt az érdeklődők felé közvetíteni.

A Nándorfehérvári Napokra Mátyás király meg az igazmondó juhász történetével készülnek, amelyet július 23-án 18 órától tekinthetnek meg az érdeklődők a Mátyás téren. Különleges, nemezből készült háttér előtt, nemezbábok révén éled újra a közkedvelt magyar népmese.

Azonban nemcsak a bábelőadás során élvezheti majd a közönség Krisztin Róbert koboz- és arab lantjátékát. A program ugyanis július 22-én 17 órától a Szegedi Dóm Látogatóközpontban pódiumbeszélgetéssel kezdődik, amely során Kobzos Kiss Tamás életművéről mesél majd egykori zenésztársa, Erdal Şalikoğlu, az Egri csillagok török fordítója.

Kobzos Kiss Tamás munkássága különleges metszéspontot talált a magyar népzene és a régi magyar irodalom között, repertoárjában található három olyan lemez, amely kapcsolatot teremtett a magyar és a török régizene, énekmondás között – mondta Krisztin Róbert. 

A beszélgetést régizenei kalandozások követik 18 órától Erdal Şalikoğlu, Csörsz Rumen István, Róka Szabolcs, valamint házigazdaként a Birlik Egyesület zenészei, Fődi Ágnes, Hegedűs Zoltán, Szórád János és Krisztin Róbert közreműködésével. A Birlik Egyesület zenészei középkori, andalúz dalt és török népdalokat is játszanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában