Kiállítást készített a Landesberg-palota múltjáról

2022.08.10. 10:00

A 16 éves Egon feltérképezte a ház történetét, ahova beköltözött - galéria

Egy 16 éves gimnazista fiatalember arra használta fel a nyári szünetet, hogy kiállítást szervezett annak a háznak a történetéből, amelyben él. A 111 éves Landesberg-palota múltjából nyílt tárlat megnyitóján az építtető dédunokája is jelen volt.

Timár Kriszta

Hitri Egon azt mondja, a kiállítás szervezésével töltött idő volt élete eddigi leghasznosabb nyara. Fotó: Sándor Judit

Fotó: Sandor Judit

A legtöbb fiatal a nyári szünetet aktív semmittevésre, bulizásra, esetleg utazásra használja, egy 16 éves szegedi fiatalember azonban ennél sokkal egyedibb módon töltötte szabadidejét. Hitri Egon úgy döntött, felkutatja annak a belvárosi háznak a történetét, melybe nemrégiben családjával beköltöztek. A 111 éves Landesberg-palota lépcsőházában pedig kiállítást rendezett be a fellelt dokumentumokból és fotókból.

A kutatómunka már egy éve zajlik – beszélt a kezdetektől a Radnóti-gimnázium történelem szakára járó 16 éves fiatalember. Amikor kiderült, hogy ide költözünk, szerettem volna megismerni a ház múltját, így még nem is laktunk itt, amikor  a hozzá kötődő dokumentumokat kikértem a levéltárból. Aztán ahogy egyre több volt az információm, egyre szerteágazóbban kezdtem kutatni. Digitális adatbázisokban éppúgy kerestem, mint a Móra Ferenc Múzeumban és a Somogyi-könyvtár helytörténeti gyűjteményében. Nyár elején pedig jött az ötlet, hogy az összegyűlt anyagokból akár egy kiállítást is rendezhetnénk – mesélte.

A József Attila sugárút 8. szám alatt álló épületet Landesberg Mór építtette. Az akkor még Szent György utca 10. címmel ellátott portára megálmodott bérház homlokzata eredetileg nem így nézett volna ki, Magyar Ede elképzelései azonban a tervező halála miatt módosultak. Egon többek között megtalálta az eredeti tervet, ez éppúgy ki van állítva, mint például a Landesberg Mór saját kézírásával készült lakhatási engedély kérelem. De látható a tárlaton több fotó, sőt egy festmény is az építtetőről, korabeli hirdetések az épületben kiadó lakásokról vagy éppen gyászjelentések a lakókról, régi számlalapok, valamint az építtető egyéb vállalkozásaihoz köthető dokumentumok. Több mint 40 ereklyét kereteztek be és állítottak ki a lépcsőházban, ezek pedig a fiatal diák által összegyűjtött dolgoknak csupán a legjava.

A kiállítási anyag színesítéséhez hozzájárult Landesberg Mór dédunokája, Lányi Pál is, aki a múlt hétvégi kiállításmegnyitón személyesen is részt vett. De lényegében az egész lakóközösség támogatta Hitri Egon kezdeményezését: a költségek egy részét a társasházi alapból finanszírozták. A tárlatot pedig különleges eseménnyel avatták fel: a ház belső udvarán ingyenes összművészeti ünnepséget tartottak. Dobó Ferenc Levente szobrászművész meglepetéssel, Marton Árpád író, költő saját verseinek szavalatával készült, az aláfestő zenéről a Szegedi Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese, az AranyEzüst Quartett gondoskodott. 

A tervek szerint a kellemes belső udvaron máskor is szerveznek majd hasonló rendezvényeket, a kiállítás pedig állandó lesz a lépcsőházban és valószínűleg tovább bővül majd. Egon egyébként ennyi kutatás után is élvezettel tud mesélni a házról: büszkén árulta el például, hogy még mindig megvannak a cselédlépcsőházak és bár már az összes lakást felújították, mindegyik a homlokzattal együtt eredeti, átalakítások nem történtek. Egyedül annyi változott, hogy már nem bérlők, hanem tulajdonosok lakják, akik vigyáznak az épület értékeire. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában