Szegedi hírek

2022.08.09. 16:40

A Falstaff helyett A kalózt tűzték műsorra

delmagyar.hu

A korábban megváltott bérletek automatikusan érvényesek lesznek az új előadásra. Archív fotó: Sándor Judit/MW

A hamarosan kezdődő, új évadban 15 bemutató, azok között ős- és magyarországi bemutató, világsikerek, klasszikusok, opera- és balett-előadások várják a Szegedi Nemzeti Színház nézőit. 

Az előzetesen meghirdetett műsor kapcsán egy változásról számolt be a napokban a teátrum. Giuseppe Verdi Falstaff című operája helyett A kalózt láthatja majd a közönség. A korábban megváltott bérletek automatikusan módosulnak, érvényesek lesznek az új előadásra.

A kalóz Verdinek „a gályarabság éveiként” emlegetett alkotói periódusában született, amikor a zeneszerzőt elhalmozták megrendelésekkel, 8 év alatt 13 operát komponált. A szövegkönyv alapjául szolgáló Byron-költemény a romantika korában hatalmas népszerűségnek örvendett. Verdi mellett megihlette Berliozt és a Giselle szerzőjét, Adamot is. A társadalom peremén rekedt, kitaszított ember a korszak kedvelt témája volt. Verdi is előszeretettel tette meg operáinak főhősévé a kurtizánt, a testi hibával élő Rigolettót vagy éppen a kalózt.

A történet szerint Corrado, a kalózok vezére új megbízatást kap, mégpedig Seid pasa ellen kell támadnia. A harc során Corrado kimenti Seid rabszolganőit az égő háremből. Elfogják, de a pasa kedvenc háremhölgye beleszeret, kiszabadítja és megöli a pasát. Corrado hű marad menyasszonyához, Medorához, aki azonban – miután a kalózok Corrado nélkül érnek haza – megmérgezi magát. Mikor Corrado értesül menyasszonya haláláról, a tengerbe veti magát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában