Megáldották a felújított Jézuska keresztet Tompahát határában

2022.08.29. 12:00

A fogatverseny előtt Furioso Seniorra emlékeztek

Furioso Emlékversenyt rendeztek Derekegyház-Tompaháton, a Furioso Emlékparkban. A fogatosok megmérettetése előtt a fajtaalapító ménre, Furioso Seniorra emlékeztek a résztvevők.

Kovács Erika

A Furioso-North Star lófajtát alapító mén Károlyi György derekegyházi birtokán született és nevelkedett. Rá is emlékeztek a verseny előtt. Fotó: Kovács Erika

Derekegyház büszke arra, hogy a Furioso-North Star lófajtát alapító angol telivér mén 1836-ban gróf Károlyi György derekegyházi birtokán született és nevelkedett. A híres ló anyja Miss Fury, apja pedig az angliai import Privater volt. Furioso a fennmaradt leírások szerint pej színű, nagyon szép angol telivér volt, kissé robusztusabb fajtatársainál. Magas genetikai értékkel bírt, ezért bevonták az akkor alakuló, katonai igényeknek megfelelő angol félvér kialakításába. Furioso Senior Mezőhegyesen 10 évig fedezett, s eközben közel 180 utódot nemzett.

Szabó István, Derekegyház polgármestere azt mondta, a versenyen a lovakat ünneplik, valamint azokat a lótartókat, akik kitartó munkával a fajta fennmaradásáért dolgoznak. 

– Ez munka és egyben hobbi is, amit csak szívvel-lélekkel lehet végezni. Minden tiszteletem az Önöké, akik a nehéz időszakban is büszkén hozzák el hozzánk a lovaikat, fogataikat – mondta.

Harmati Albert, a nagymágocsi Lovas Egyesület elnöke beszéde elején a nemrég elhunyt Vígh László nagyszénási fogathajtóra emlékezett. Köszöntötték a tompaháti rendezvények gasztronómiájáért felelős Guti Imrét és Nóbik Ferencet is.

A rendezvény részeként Salamon László plébános megáldotta a Tompahát határában lévő, felújított Jézuska keresztet. A felújítás Varga Zsolt önkormányzati képviselő kezdeményezésére és támogatásával valósult meg. A Jézuska keresztet még az 1800-as években állították, utoljára az 1980-as években újították fel. Az új kereszt készítője Nagy György János, vásárhelyi fafaragó mester volt, a lábazatot Kisalaki Zsolt készítette, az összeállítást Nóbik Ferenc és Varga Zsolt végezték. 

– Minden keresztállítás a határban egyfajta isteni vagy égi védelem kérése is. Amikor őseinket bajok, gondok, járvány, bármilyen betegség gyötörte, hálából mindig felállítottak egy keresztet. Valahányszor elmegyünk a tompaháti Jézuska kereszt előtt is, mindig gondoljunk Isten szeretetére – mondta Salamon László plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában