Galéria

2022.08.05. 17:30

Alkotnak a makói művésztelep vendégei

Ezekben a napokban zajlik a Natura Művésztelep hazai és határon túli magyar művészek részvételével. A tábor idei alkotásra ösztönző témája: ég és föld.

Szabó Imre

— Maga a város, annak építészete, régi polgári hangulata, az itt született hírneves emberek szellemi öröksége — nyilatkozta Sejben Lajos szegedi képzőművész, a makói Natura Marosmenti Művésztelep vendége, amikor arról kérdeztük, mi ösztönzi itt az alkotásra. Az alkotótáborban most elsősorban festeni fog, egyébként évek óta visszajár ide, sok barátja van a településen.

A mostani művésztelep jubileumi, épp a tizenötödik. Vezetője, Karsai Ildikó helybeli grafikusművész elmondta a Délmagyarországnak, hogy ezúttal a szokásosnál is több, 17 hazai és határon túli művész – festő, szobrász, keramikus, grafikus és fotóművész – élvezi a város vendégszeretetét a Szignum diákotthonban, illetve napközben az Erzsébet-házban. Ez a fajta kavalkád minden résztvevőnek inspirálást ad a munkához. 

Vezetőtársa, Oláh Nóra művésztanár azt is elárulta: a telep szellemisége abban is követi az egykor pezsgő kulturális élet hagyományait, hogy az önkormányzat mellett nagyon sok mecénás, vállalkozó és magánember érzi szívügyének az alkotótábor működését. 

— Megható arra gondolni, hogy az azóta már eltávozott cégvezető barátunk, Varga Sándor mentalitása ebben is tovább él – hangsúlyozta.

A művésztelepnek, mint minden évben, most is van egy alkotásra ösztönző központi gondolata: ég és föld. A szegedi festőművész, Sonkodi Rita számára ez gyermekkori emlékeket hívott elő. 

— Kisgyermekként sokat jártam Makón a nagyszüleimnél. Nagymamám sokat emlegette Mindszenty József bíborost, akinek később olvastam az emlékiratait. Résztvehettem májusban az emlékszoba avatásán is, ami nagyon megragadott, így most a mártír hercegprímást, az ő személyes relikviáit választottam témául – mondta, miközben megmutatta eddig elkészült festményeit.

Darázs József ugyancsak Szegedről érkezett, és ő is első ízben van itt. 

— Nagy öröm ide eljönni, hiszen a makói művésztelepnek nagyon jó híre, neve van — közölte. Úgy fogalmazott, nagyon jó a tábor hangulata, sokuknak van hasonló humora, de természetesen szakmai kapcsolatok is épülnek. 

— Az, hogy látjuk egymást dolgozni, külön élmény. Ez később, búvópatakként megjelenik majd a munkáinkban — tette hozzá. — Jó érzés itt lenni, szívesen visszajönnék – mondta. 

A művésztelep záró kiállítása augusztus 12-én, pénteken délután 5 órakor nyílik meg az idén 250 esztendős belvárosi római katolikus templomban.

 

Címkék#Makó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában