Augusztus 20

2022.08.19. 12:30

Az egész megye ünnepel - Koncertekkel és családi programokkal várják az ünneplőket

Megyénk valamennyi településén kínálnak programokat az ünnepi hétvégére. Szeged koncertekkel, Makó tűzijátékkal, Vásárhely borfesztivállal, Ásotthalom strandpartyval, Dorozsma parasztolimpiával ünnepel.

K.K.

Szegeden idén elmarad a tűzijáték, helyette a zene kapja a főszerepet augusztus 20-án. Fotó:

Fotó: Karnok Csaba

A megyeszékhelyen az augusztus 20-i ünnepségsorozat pénteken 14 órakor kezdődik és egészen vasárnap estig tart, a helyszín a Széchenyi tér lesz. A szokásos tűzijátékot lemondta az önkormányzat, így idén a zene kapja a főszerepet a háromnapos mulatságon. Színpadra lép mások mellett az Apostol együttes, a Best of Mode, a Kozmix, az Útközband zenekar, a Colorado Country Band és az Animal Cannibals. 

Borfesztivál Vásárhelyen

Hódmezővásárhelyen már csütörtökön délután elkezdődött Szent István király ünnepének programsorozata, amely egyben a 16. Bor- és Gasztro-fesztivál. A borverseny eredményhirdetését pénteken 18 órakor tartják a Kossuth téri nagyszínpadon, ahol vasárnap estig fellép mások mellett a Lord együttes, az Attila Fiai Társulat és Varga Miklós, valamint a Hooligans zenekar, de lesz musical gála és kabaréműsor Nagy Bandó Andrással. 

A szombat délelőtti városi ünnepségen a Szent István téren beszédet mond Márki-Zay Péter polgármester, közreműködik a Fandante kamarakórus és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara. Ezt követően szentmisére várják 10 órától az ünneplőket a Szent István templomba. 

Makón lesz tűzijáték 

Makón szintén már csütörtök elkezdődött az ünneplés, pénteken 20 órakor pedig a 29. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál keretében rendezett koncerttel folytatódik a Zenepavilonban. Augusztus 20-án reggel negyed 9-kor térzenével kezdődik a program a városháza előtti téren, majd a zászlófelvonás után a megjelenteket Lázár János országgyűlési képviselő köszönti, ezután átadják a díszpolgári címet.

10 órakor körmenettel egybekötött, ünnepi szentmisét celebrál a Szent István király plébániatemplomban Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Pál József Csaba temesvári püspök és Német László nagybecskereki püspök. Ünnepi beszédet mond Farkas Éva Erzsébet polgármester és Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Szombaton este 7-től átadják a jubileumi diplomákat, majd a Csanád vezér téren koncertet adnak a Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál résztvevői, szerb, horvát és magyar fúvószenekarok. 

A programsorozat szombaton 21 órakor tűzijátékkal, majd retro show-val zárul. 

Tűzzsonglőrök,  falunapok és parasztolimpia

Szentesen az Ifjúsági Park ad majd otthont az ünnepi programoknak augusztus 20-án. Délelőtt kirakodóvásár nyílik, 16 órakor pedig népi mesterségek udvara, ahol kézműves bemutatók és gyermekfoglalkozások várják a családokat. Fél 6-kor huszárfelvonulás, fél 7-kor pedig Kerekes Band koncert lesz. Szabó Zoltán Ferenc polgármester 20 órakor mond ünnepi beszédet. 21 órától a Balkan Fanatik ad koncertet, negyed 11-kor pedig tűzzsonglőr bemutatóval zárul a program. 

A mórahalmi Ezer Év Parkjában szombat délelőtt különleges Petőfi-kiállítás nyílik, a nap folyamán ingyenes tárlatvezetéssel, bor- és kézműves kenyér kóstolóval, valamint gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A Lovas színházban 20 órától az István, a király, István, a mi urunk című produkcióval várják a közönséget. 

Ásotthalmon a falunapok keretében pénteken adják át a kitüntető címeket és köszöntik a jubiláló házasokat, megszegik az újkenyeret. Megnyílik a falu festőinek kiállítása, este hagyományőrző és szórakoztató műsorokkal, a bormustra borainak kóstolójával várják a vendégeket. Szombaton egész napos strandparty lesz, vasárnap pedig ünnepi szentmisére várják a híveket a templomba. 

Kisteleken aratóünnepet ülnek pénteken és szombaton, mezőgazdasági kiállítás nyílik, továbbá cséplő, hadi és akadályhajtó bemutatót is tartanak. A szombat este sztárvendége Janicsák Veca lesz. 

Dorozsmán az ünnepet parasztolimpiával színesítik, amelynek keretében vicces falusi szokásokban mérik össze rátermettségüket a gumicsizmás versenyző brigádok. A versenyzők közül megválasztják majd a „legnyalkább leginyt” és a „legcifrább lyányt” is. 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában