Elstartol a rocktörténeti tábor

2022.08.08. 18:00

Dübörög a rock az IH-ban: zenélni szinte mindennel lehet

K.K.

A leghétköznapibb tárgyak is zeneszerszámmá válnak Pleskonics András rocktöri táborában. Fotó: Sándor Judit

Kedden kezdődik és péntek estig dübörög a rock and roll Pleskonics András, alias Dr. Rock és a Védőháló Egyesület rocktöri táborában, amelynek a szegedi Ifjúsági Ház ad otthont. A kettős céllal útjára indított tábor csaknem másfél évtizedes múlttal büszkélkedhet. Az SZTE népszerű rocktörténeti kurzusainak előadója elmondta, a közösségépítés és az értő, kritikai zenei nevelés motiválta a tábor megálmodásakor. 

Gondnak tartom, hogy nagyon sok ember nem tud mit kezdeni a zenével, nem jól használják. Pedig a jó zene úgy kell a léleknek, mint a helyes táplálkozás a testnek. Mindenki a zenei tömegtakarmányokat hallgatja, mert az ömlik mindenhonnan. A táborban viszont a könnyűzene magas értékeit kínálom, mutatom be, együtt élvezzük és értelmezzük a táborozókkal – fejtette ki Plesi. 

Ahogy fogalmazott, nincs valódi zene, amely ne hangozna el a hét folyamán, körülbelül 450 számot válogatott össze. Az alapstílus a rock, de a repertoárban helyet kapott a blues, a funky, a jazz, a világzene is. A mottó szerint „minden játszik”, és lapunk meggyőződött arról, hogy valóban. A zenehallgatás mellett ugyanis természetesen örömzenére is biztosít minden nap lehetőséget a táborvezető, amely során a klasszikus hangszerek mellett csavarkulcs, hungarocell-lapok, befőttes üvegek, sőt egy fogas is zeneszerszámmá válik majd. Az örömzenélés csütörtökön ér csúcspontjához, amikor két sztárvendég, a gitáros Mike Gotthard és a billentyűs Szebényi Dániel érkezik majd a táborba, akikkel a táborozók közösen muzsikálhatnak majd. 

A tábor pénteken este nyilvános programmal zárul majd a No milk today pubban. Délután 4-től három szegedi lemezgyűjtő, Adányi József, Monostori József és Simády Béla mutatják majd be és kommentálják kedvenc lemezeiket az este 10-ig tartó Vinyl MaraTone-on. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában