SZINkópé Fesztivál

2022.08.11. 08:40

Gyerekparadicsommá varázsolják a Ligetet

A szegedi aprónép legnagyobb fesztiválját rendezi meg augusztus 27-én és 28-án a Kövér Béla Bábszínház társulata. A nulladik napon világító óriásbábos felvonulással hangolják a kicsiket és nagyokat a hétvégi bábelőadásokra, gyerekkoncertekre és felhővadászatra.

Koós Kata

A programot úgy állította össze Kiss Ágnes társulatával, hogy a csecsemőktől a nagymamákig, minden korosztály számára biztosítsanak szórakozási lehetőséget. Fotó: Sándor Judit

Kiss Ágnes igazgató elmondta, a nyárzáró gyermekfesztivál a társulat számára már augusztus 25-én elkezdődik, ekkor ünneplik meg a Kövér Béla Bábszínház 75. születésnapját. Az alkalomra A nagy Lötty címmel egy mesekönyvet készíttettek, amely humoros és csavaros történetbe ágyazva mesél a bábszínház múltjáról. Az ünnepségen részt vesz Kövér László, korábbi igazgató, valamint az ország összes bábszínházának képviselői, akikkel hazánk első összbábszínházi halászléjét is elkészítik. 

A nyilvános program ízelítővel kezdődik pénteken este nyolckor. Az óriásbábos felvonulás a Roosevelt téri játszótérről indul és a Móra park–Széchenyi tér–Kárász utca útvonalon haladva vonul a Dugonics térre. 

– Óriásbábjaink közül a pontyot visszük, amely éjszaka immár világít is. Ehhez a Ledpuppets csapat világító bábjai, valamint a Bóbita Bábszínház óriásbábjai csatlakoznak majd – mondta el Kiss Ágnes. 

A SZINkópé Fesztivál szombaton 10 órakor nyitja meg kapuit az újszegedi Ligetben, amely valóságos gyermekparadicsommá változik. 

– Az óriásbábjaink jelölik majd a különböző programcsomagokat. A Ponty térre a csecsemőket és a totyogókat várjuk szüleikkel, nagyszüleikkel. A Sirály téren áll majd a Tintaló Cirkusz sátra, ahol mini marionett-előadásokat tekinthetnek meg a résztvevők. Körülötte szegedi civil szervezetek és intézmények kínálnak majd programokat, mint a Vadaspark, két állatvédő egyesület, a Megálló közösségi ház és a Pet Kupa  – részletezte a bábszínház-igazgató. A színpad a Tiszavirág téren áll majd, ahol fellép mások mellett az Eszterlánc Mesezenekar és Gryllus Vilmos, a Bábakalács Bábszínház és a Mikropódium, de ellátogat a fesztiválra Vitéz László és olasz rokona, Pulcinella is. 

A Tekergő Tér is játékok sokaságával érkezik majd. 

– Lesz például felhővadász játék, ahol be kell ülni egy századfordulós repülőgépbe, és vadászni kell a felhőkre. Kint lesz Kádár Ferkó századfordulós fotószínháza is, továbbá lesz banyaforgónk, és bemutatjuk a társulatunk saját fejlesztésű, Port Ciggedin elnevezésű játékát, amelyben a résztvevőknek izgalmas feladatokat kell megoldaniuk a játéktér, a régi Szeged kikötőjében – részletezte Kiss Ágnes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában