A bűvös kétszázra készülnek ismét

2022.08.30. 18:50

Három napon át bírálják az Őszi Tárlat anyagát

Három napon át bírálja az idén ötfős zsűri a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlatra beadott műveket. Összesen 617 alkotásból kell szűk kétszázat kiválasztaniuk.

T. Sz.

Az Alföldi Galériában zsűrizik a beküldött műalkotásokat. Fotó: Tábori Szilvia

– A hagyományos képzőművészeti tematikák mellett a háború, a koronavírus miatti távolságtartás reflexiói, a környezettudatosság egyaránt megjelenik egyebek mellett a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlatra beadott, stílusában és technikailag is változatos műveken – mondta lapunknak Képiró Ágnes művészettörténész, a kiállítás kurátora a kimondottan megterhelő zsűrizés második napján. Azt már Miklós Péter főigazgató hangsúlyozta, hogy szó szerint monumentálisak a beadott munkák, főként a festmények és a táblaképek. A kettővel korábbi tárlatnál észlelték először a jelenséget, a tendencia pedig tovább folytatódott. Az ötfős zsűri egyik tagjaként úgy látja, a zsűrizés egyik legkomolyabb kihívása éppen az alkotások méretéből adódik.  

Lépésről lépésre

Szisztematikusan, hétfőtől szerdáig kategóriánként csoportosítva, név szerinti sorrendben, egyesével tekintik meg a beadott 617 művet, amelyekből várhatóan szűk kétszázat válogatnak be. Kedden délelőtt, másfél nap után az idén ötfős zsűri még mindig műről műre haladva értékelte a munkákat. Többségi szavazattal döntenek szűk körben; értékeléskor elhangzik a pályázó neve, mert bírálatkor meghatározó lehet a pályán eltöltött idő, a kezdő művészek felkarolása miatt is. Sorra beválogatják a kvalitásukban megfelelő munkákat, miközben számolnak. Majd, ha túllépik a kiválasztható kétszázat, újra átgondolják az összetételt. A díjakról szerdán döntenek.

Felbukkanó sarokpontok

– Az egykori Ógimnáziumban lévő Alföldi Galéria földszinti terei kétszáz alkotást fogadnak be, így ez a meghatározó szám – mondta Képiró Ágnes művészettörténész, az őszi tárlat kurátora tegnap délelőtt. A járvány miatti korlátozás miatt jelentős késéssel bemutatott 67. tárlaton végül 214 alkotás volt látható a beadott 734-ből. Idén 617 alkotásból kell válogatniuk. A kiállítás későbbi rendezése mindig komoly kihívás, ám a kurátor már a bírálatkor a majdani tárlat egészére is koncentrál. 

– Minden évben erősebb és színvonalasabb az anyag, nehéz feladat kiválasztani a végső kétszázat – erősítette meg Képiró Ágnes. 

Csaknem 10 millió forintos összdíjazás

– Festészeti dominancia jellemző hagyományosan, az olajfestmény a leggyakoribb, de mind erősebb a plasztikai anyag. Láthatunk ígéretes új jelentkezőket a szobrászok között. A grafikai és egyéb kategória szintén igazán izgalmas – tette hozzá Képiró Ágnes. Idén 24 korábbi Tornyai-plakettes alkotó jelent meg alkotásaival. A 68. tárlat október 9-én, vasárnap 12 órától tekinthető meg az Alföldi Galéria földszinti termeiben.

Hétezertől több mint 2 millió forintig

Az első Vásárhelyi Őszi Tárlat 1954. október 8-án nyílt meg a Tornyai János Múzeumban. Létrejötte az akkori múzeum igazgatója, Galyasi Miklós érdeme. Mellette még Almási Gyula Béla, Kurucz D. István festőművész és Szabó Iván szobrászművész bábáskodtak. Már az első kiállítás kiemelkedő teljesítményének elismeréseként megalapította a városvezetés a Tornyai-plakettet. A hetedik kiállításig csak erkölcsi elismerésként adták át a díjat, ám onnantól már pénzbeli elismerés is kapcsolódott a plaketthez. A díj első összege 7 ezer forint volt, jelenleg több mint 2 millió forint. 1954-ben Medgyessy Ferenc szobrászművész, 1981-ben Fülöp Erzsébet festőművész, legutóbb pedig Kotormán Norbert szobrászművész vehette át a fődíjat. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában