Szegedi hírek

2022.08.19. 11:00

Könnyed nyáresti komédiával zárul a Szegedi Szabadtéri Játékok évada

Koós Kata

Dósa Mátyásnak szinte az egész előadás során dadognia kell a vándormuzsikus Luigi szerepében. Fotó: Veres 1 Színház

Fotó:

Kacagtató, szenvedéllyel és vérpezsdítő, olasz slágerekkel fűtött komédiával zárja az évadot a Szegedi Szabadtéri Játékok újszegedi játszóhelyén. Az Anconai szerelmesek című vígjátékot ma és szombaton tekintheti meg a közönség. 

Vajda Katalin komédiája a premierje óta eltelt két évtizedben az egyik legtöbbet játszott vígjáték hazánkban. 2016-ban a Szegedi Nemzeti Színház közkedvelt színésznője, Szilágyi Annamária rendezésében mutatta be a Veres 1 Színház társulata, azóta a nagy sikerű produkcióval bejárták az egész országot, és az ünnepi hétvégén Újszegeden is bemutatják két alkalommal. 

Fotó: Veres1Színház
 

Dósa Mátyás a darabban Luigi del Soro, a vándormuzsikus szerepét alakítja. Az újszegedi színpad rutinos terep számára, legutóbb tavaly a Nők az idegösszeomlás szélén című komédiában láthatta a Szabadtéri közönsége. 

– Az Anconai szerelmesek egy igazi olasz temperamentumú darab. Tehát mindenki kicsit hangosabb, szenvedélyesebb, pörgősebb az előadásban. Tele van poénokkal, szerelmi bonyodalmakkal, félreértésekkel és természetesen a legnagyobb olasz slágerekkel, mint a Ritornero, a Quando, quando vagy a Felicita. Ezekre a zenékre mindenkinek elindul a lába 

– fejtette ki. 

A történet helyszíne egy olasz kisváros, Ancona, ott él a földi örömöket, különösen a szerelmet meg nem vető Don Tomao (Buch Tibor) enyhén beszédhibás, eladó sorban lévő lányával, Luciával (Csáki Edina), valamint csapodár házvezetőnőjével, Dorinával (Fésűs Nelly). Szomszédságukban tengeti napjait Don Tomao korábbi szerelme, a magányos panziótulajdonos, Agnese (Zorgel Enikő), valamint a világ legpocsékabb kávéját főző kávézótulaj, Giovanni (Pál Tamás). 

– Luigiről azt kell tudni, hogy a szülei elváltak, ő az apjával maradt, az édesanyját kicsi kora óta nem látta, és nagyon félénk srác. A hegedűjével elindul Ancona felé szerencsét próbálni, ahol Don Tomao felfedezi. Kapóra jön neki, mert szeretne új dalokat tanulni, és felkéri Luigit, hogy tanítsa meg a muzsika művészetére. Ennek fejébe ad szállást, ételt, amit csak szeretne a muzsikus. Azért nehéz karakter, mert szinte végig dadognom kell a darabban 

– mondta el a színész. 

Karaktere élete akkor fordul fel fenekestül, amikor munkaadója bemutatja neki lányát, a szintén dadogó Luciát, akivel első látásra szerelembe dadogják egymást. Illetve dehogy dadogják, ugyanis gyorsan kiderül, hogy egymás társaságában egy csapásra elillan beszédhibájuk. Korántsem lesznek azonban azonnal egymáséi, hiszen a boldogító happy endig még számos kacagtató kalamajkán kell keresztül küzdeniük magukat a szereplőknek, akik sora időközben bővül egy magyar és egy római lánnyal (Laurinyecz Réka és Steinkohl Erika), egy idegenvezetővel (Janik László) és egy titokzatos egyetemi hallgatóval, Lukrezioval (Krajnik-Balogh Gábor). 

– Tényleg felhőtlen nevetés vár a közönségre. Nincsenek nagy társadalmi vagy politikai kérdések a darabban, csak örökzöld slágerek, sok-sok szerelem és rengeteg humor. Tökéletes nyári kikapcsolódás 

– foglalta össze Dósa Mátyás.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában