Rangos kitüntetés

2022.08.26. 10:00

Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott a makói múzeum néprajzosa

Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki a makói József Attila Múzeum néprajzkutatóját, Nagy Gábort. A kitüntetett azt vallja, a néprajz olyan tudástár, ami a ma emberének is iránymutatással tud szolgálni.

Szabó Imre

Nagy Gábor a kitüntetés átvétele után. Fotó: Nagy Gábor közösségi oldala

Nagy Gábor a rangos állami elismerést augusztus 19-én, a fővárosi Vigadóban vette át. Mint a díszoklevélben olvasható, a kitüntetéssel nem csupán múzeumi munkásságát ismerték el, hanem azt is, ahogyan a népi muzsikát műveli, illetve néprajzi tárgyú fotóművészi tevékenységét is. 

Negyedszázada foglalkozom mindezzel, jól eső érzés volt, hogy felfigyeltek rá

 – mondta a Délmagyarországnak.

A makói József Attila Múzeum néprajzkutatója Szegeden, panellakásban nőtt fel, ahol egyáltalán nem volt természetes a népi hagyományok tisztelete – igaz viszont, hogy sok időt töltött kunszentmártoni nagymamájánál, akitől sok ilyen jellegű dolgot megtanult. Igazán közel ehhez a világhoz akkor került, amikor néptánccal kezdett foglalkozni. Az érdeklődése természetes módon fordult a népi kultúra felé. Először muzsikálni, brácsázni majd dudálni tanult, majd miután Pál István hagyományőrző palóc dudással megismerkedett, a pásztorélet is elkezdte érdekelni. A szegedi panelből járt Tereskére egy olyan emberhez, aki még a hagyományos kultúrában nőtt fel, és aki óriási tudásanyag birtokában volt. 17 évesen már biztos volt benne, hogy az egyetemet néprajz szakon végzi el.

Fotós: Németh György

A makói múzeumba 2015-ben került. Az intézmény néprajzosa, Apjok Vivien akkor elment doktori képzésre, emiatt nem tudta tovább vállalni a munkát, az ő helyére került. 

Korábban is végeztem gyűjtőmunkát, publikáltam is a kutatásaim eredményét, de az nagyon nagy segítség, hogy mindezt már hivatásszerűen csinálhatom

 – jegyezte meg. Amióta itt dolgozik, 35 tanulmányt írt. Ezeket biztosan nem tudta volna megírni, ha nem kerül ide. 

Szerencsés dolog, ha az ember a munkahelyén is azt csinálhatja, amit szeret

 – mondta. 

Az intézményben néprajzkutató-muzeológusként többek között leltározik, konferenciákat szervez, műtárgyakat szerez be, pályázatokat ír. Büszkén említi meg: a megyében a makói múzeumban van a legnagyobb, 27 ezer műtárgyból álló néprajzi gyűjtemény. 

Fotós: Cs. Tóth Gabriella

A néprajzban többek között az az érdekes, hogy munka közben nagyon sok emberrel találkozom, akiktől lehet tanulni. Ha empatikus az ember, sok mindenki megnyílik előttünk 

– vallotta. Hozzátette: sokkal jobban szeret kint, a terepen lenni, mint az irodában, bár az interjúk feldolgozása is nagyon fontos. 

Érték- és tudásmentő munka ez. A mai, válságokkal terhelt időkben ez egyfajta útmutatást is ad. A régi világban ugyan az átlagember életszínvonala sokkal alacsonyabb volt, mint a maiaké, viszont akkoriban nagyobb szerepe volt a mindennapi életben az embernek. Mindent meg tudtak termelni, mindennel el tudták látni magukat. Ma ezzel szemben minden a pénztől függ

 – hangsúlyozta.

Nagy Gábor most épp a néprajzosok országos találkozóját szervezi. Szeretné letenni a doktori vizsgát, dolgozik a múzeumi évkönyvön és tervei között szerepel egy néprajzi témájú, pásztorembereket bemutató fotóalbum is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában