Művésztelep Sándorfalván

2022.08.10. 20:40

Tanyai nyugalomban alkothatnak - fotók

Két festő- és négy szobrászművész alkot az idei Sándorfalvi Újműhely Művésztelepen. A második alkalommal megrendezett program lényege, hogy a résztvevők kollégák között, zavartalanul dolgozhassanak két hétig. Itt született munkáikból szombaton nyílik kiállítás.

T. K.

Fotó: Török János

A hét végén zárul a 2. Sándorfalvi Újműhely Művésztelep, melyet 6 alkotó részvételével rendeztek meg Homokpusztán. Két festő- és négy szobrászművész alkot a közösségi házban két héten keresztül, a külvilágtól nem zavartatva, egymást segítve. A szervező Retkes Máté lapunknak elmondta: a művészek meghívásra érkeztek a kisvárosba. Szállásukat és ellátásukat is az önkormányzati támogatásból és a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati pénzből finanszírozzák, valamint több támogató is segíti a művésztelep megrendezését.

– Hosszútávon az is cél, hogy tiszteletdíjat is tudjunk majd fizetni a művésztelep alkotóinak – tette hozzá.

Szabó Zoltán festett gipsz szobrokat készít hős témában: sárkánnyal harcoló figurái, mint mondta, a saját démonaival való küzdelmet is szimbolizálják. 

– Évközben nincs időm alkotni, itt viszont már több szobrom is elkészült. Ez az év fénypontja most számomra – beszélt a Művészteleppel kapcsolatos érzéseiről. Ő ugyanúgy a fővárosból érkezett, mint a többi alkotó. Bajári Zsolt is azt emelte ki, hogy élvezik a csöndet és a nyugalmat, távol a város nyüzsgésétől. A szobrász még a kutyáját is magával hozta, Janival reggelente nagyokat sétálnak a közeli erdőben. Kusnyár Eveline két gyermekét hagyta otthon két hétre, művészetében azonban vele vannak, hiszen róluk festi akril-vászon képeit. 

– Azért az hatalmas segítség a munkámban, hogy nem kiabál folyton valaki, hogy anya, gyere – mosolygott. Rajtuk kívül még Csanálosi Mária és Németh Csaba vesz részt a Művésztelep munkájában.

A négy szobrászművész általában az udvaron, a két festőművész az épületben alkot. Mint mesélték, a kéthetes program értéke, hogy kollégákkal alkotnak együtt, így szakmai beszélgetéseket is tudnak folytatni, illetve állandó kritikusként tudják segíteni egymást. Alkotásaikból szombaton kiállítást rendeznek a Pallavicini-kastélyban, egy-egy alkotás pedig minden művésztől a településen marad, bővítve Sándorfalva kortárs gyűjteményét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában