Pataki Béla amatőr helytörténész forgatta

2022.08.24. 21:20

Vásárhelyi versfilm szerepelt a Bujtor Filmfesztiválon

A tízéves korától tolókocsihoz kötött, tragikusan fiatalon, mindössze 25 esztendősen elhunyt Vöröss István költő egyik verséből forgatott filmet Pataki Béla. Alkotását meghívták a Bujtor István Filmfesztiválra. 

Tábori Szilvia

Pataki Béla: "Egy morzsányi szeletet elvittünk Hódmezővásárhely kultúrtörténetéből a filmfesztiválra." Fotó: Pataki Kászon

Móricz Zsigmond egykor 20 pengőért vásárolta meg a fiatal, hódmezővásárhelyi költő, Vöröss István versét, akit mindössze 25 évesen ért a halál 1947. március 29-én. A végzetes nap előtt egy évvel írt Majd elbújdokol című költeményéből forgatott versfilmet Pataki Béla amatőr helytörténész. Alkotását meghívták a közelmúltban megrendezett balatonszemesi Bujtor István Filmfesztiválra. 

Az érkező elmúlás költeménye

A benevezett 147 alkotásból száznégyet hívtak meg a bemutatóra. És bár az alkotó szerint a profi művekkel nem versenyezhettek, elérték céljukat: egy morzsányi szeletet elvittek Hódmezővásárhely kultúrtörténetéből a filmfesztiválra. Az egyik mártélyi tanösvényen forgattak, a verset Sápszki Katalin tolmácsolta, az aláfestő zenét Szabados György 1989-es vásárhelyi szóló koncertjének egy részlete, Az idő múlása adta. Pataki Béla szerint Vöröss István költeménye az érkező elmúlás verse, a kiválasztott helyszín, a természeti környezet pedig az élet körforgásának szimbóluma. 

Sápszki Katalin tolmácsolta Vöröss István költeményét a versfilmben. Fotó: Pataki Béla
 

Mint az élet, ahogy eltűnik

"Majd elbújdokol lassan életed/ mint elbújdokol útjain a hab./ Két partján lerak minden szemetet,/örömöt, fájást, kínt és vágyakat./ Már nem leszel, de folyód zengve megy/ tovább, tovább, mert hívja őt a nap./ S majd lelked búsan kérdi ittrekedt/ lim-lomjaidtól: ez vagy? ennyi vagy?/ Ó, élj hősen az iramló habokkal,/ sebes futtukban csak magad görögj, s ne tócsa légy, mely minden gazt befogad./ Folyó vagy. Víz vagy. Fölszáraszt a nap./ Ne piszkot hagyj itt, de hűs nyomodat./ S iramodj bátran! Mással ne törődj!" – írta Vöröss István 1946-os Majd elbújdokol című versében. 

Tartsd életben az időt

Azért fontosak nekem az emberi sorsok, mert a régmúlt történései példát mutatnak. De ez nem elvágyódás. Sokkal jobban érzem magam a jelenben, mint a múltban bármikor, ám ezt nem tehetném meg a korábbi tapasztalatok nélkül 

– fogalmazta meg Pataki Béla arra a kérdésre, vajon miért foglalkoztatják őt folyton az emberi sorstörténetek.

Ha nem törődsz a múlttal, nem értheted a jelent sem. Fontos, hogy régi történések halmazából, az egykori tapasztalatokból kiválaszthasd a számodra hangsúlyosakat. Mert annál könnyebben boldogulsz most és tervezhetsz a jövővel. Azt gondolom, ha ezt az időszemléletet életben tartod magadban, biztonságban leszel. A múltat feldolgozni ezért fontos és ezért dokumentálom a régi történeteket

 – hangsúlyozta. 

Jelenleg a legendás, 62 éven át gyermekorvosként dolgozó Kozma Jánosról forgatja következő filmjét Pataki Béla. Sorra járja régi pácienseit, akik kamerája előtt szívesen mesélnek a néhai doktorról. Ráadásul számtalan korábbi beszélgetés, családi események felvételét őrzi. Hatalmas anyagból dolgozhat, várhatóan január végén mutatná be új dokumentumfilmjét. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában