Erdő Péter

2022.09.25. 15:48

A bíboros miséjével ért véget a KATTÁRS - Fotók

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmiséjével ért véget vasárnap a Katolikus Társadalmi Napok Szegeden. A mise főcelebránsa a nyitottság fontosságát hangsúlyozta.

Munkatársunktól

Teljesen megtelt hívekkel, érdeklődőkkel a Fogadalmi templom vasárnap a Katolikus Társadalmi Napok zárásaként rendezett ünnepi szentmisén. Fotó: Gémes Sándor

Zsúfolásig megtelt vasárnap a Fogadalmi templom, a pótszékek is elfogytak. A székesegyházat az élő televíziós közvetítés miatt bevilágították. A Katolikus Társadalmi Napok csütörtökön este kezdődött a nyitó szentmisével és vasárnap ért véget az Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek által celebrált szentmisével.

Hála a kegyelemért

Kiss-Rigó László házigazda püspök köszöntötte püspöktársait és a nagy számban megjelent paptestvéreket, híveket. 

A nagyon sűrű, gazdag programok a mai nappal zárulnak, az eseményt ezzel az ünnepi szentmisével fejezzük be. Ezzel a közös szentmisével adjunk hálát az elmúlt hét kegyelméért és kérjük Isten áldását egész társadalmunkra

 – mondta a püspök atya.

Időszerű problémák

Hitünk fényében gondoljuk át Isten színe előtt társadalmunk és az emberiség nagy és időszerű problémáit. A mai vasárnap a liturgikus kalendárium szerint az elvándorlók és a menekültek világnapja. Ez olyan téma, amely korunkban az emberiséget élénken foglalkoztatja. Persze egy rövid elnevezés sokféle helyzetet takar, az emberiség nagy sorskérdéseink egyikéről van szó

 – mondta miséje kezdetén Erdő Péter bíboros.

 

A zártság pokolra vezet

A napi evangélium egy koldusról és egy gazdag emberről szólt. 

A mai evangélium első hallásra úgy tűnik, hogy a gazdagok és a szegények közti különbségről szól. Igaz ugyan, hogy látunk egy gazdag embert, aki tobzódásban, majd halála után kínok közt él, egy nyomorult szegény pedig dicsőségben, de vajon pusztán a gazdagság érdemel büntetést az evangélium szerint? Nem ez a mai evangélium tanítása. Arról van szó, hogy a gazdag, a szenvedő iránt semmi irgalmat nem tanúsít, elzárkózik tőle. Sokan elégnek tartják életükben a komfortot, a pillanatnyi anyagi jólétet, és nem törődnek azzal, hogy ennél több is létezik. Ez az a zártság, ami a pokolra vezet, nem a gazdagság ténye. A szegény ember nyitott volt Isten felé

 – magyarázta az érsek.

Tudjunk szegények lenni

Erdő Péter úgy fogalmazott, hogy az nem helyes, ha a gazdag ember módjára zártak vagyunk, ha csak azt keressük elméletben és gyakorlatban, hogy mi a legkellemesebb, hogy mi felel meg a közvéleménynek, vagy mit diktálnak nekünk az evilági paradicsom illúziójának hamis prófétái. Ha pedig nyitottak vagyunk Isten felé és átérezzük a magunk szegénységét, akkor Krisztusra kell figyelnünk. 

Kérjük a mai szentmisében Őt, akitől mindannyiunk sorsa függ, hogy ilyen szegénynek tudjunk lenni előtte és megfogadjuk a Szentírás tanításait. Nézzünk szembe mai nehéz korunk társadalmi problémáival, vállaljuk a segítő szeretet küldetését és adjuk tovább az embereknek a reményt, amely túlmutat minden földi szorongáson és nehézségen. Boldogságos Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya, Béke Királynője, könyörögj érettünk, Ámen!

 – zárta beszédét Erdő Péter.

 

A pápaválasztó bíborosi testület tagja

Erdő Péter (Budapest, 1952. június 25. –) római katolikus pap, bíboros, teológus, kánonjogász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Szent István Tudományos Akadémia elnöke. 1975. június 18-án szentelték pappá Budapesten, a Bakáts téri templomban. Nemzetközi hírű egyházjogász, 2003. szeptember 28-án vált a pápaválasztó bíborosi testület tagjává.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában