Kulturális örökség napja

2022.09.19. 19:49

A szegedi születésű építészre, Nagy Bálintra emlékeztek

A paprikatermesztés, a művelődési ház élete és Nagy Bálint szegedi születésű szellemi hagyatéka is helyet kapott a kulturális örökség napja alkalmából szervezett eseményen Szentmihályon. Az idén februárban elhunyt Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész emlékét egykori munkatársai idézték fel.

Kiss Anna

A kulturális örökség napja alkalmából szerveztek beszélgetést. Fotó: Török János

A kulturális örökség napja alkalmából a szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Házba invitálták a szegedieket. Itt ugyanis a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara Kommunikációs és Reklámklubjának szervezésében a szegedi születésű, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész Nagy Bálintnak állítottak emléket, kitérve édesapjára, Nagy Istvánra, a Szentmihályi Új Élet Mezőgazdasági Termelőszövetkezet egykori elnökére.

Fotós: Török János

A budapesti FUGA munkatársai – Koszorú Lajos, a FUGA ügyvezetője és Őry Júlia, a FUGA művészeti vezetője – idézték fel a méltán híres építész emlékét, aki általános iskolás tanulmányait a Madách-iskolában végezte, majd középiskolás éveit a Vedres István Építőipari Technikumban töltötte, ahol Lajossal osztálytársak voltak. Diplomát az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola Építőipari Karán szerzett.

Lajos és Júlia visszaemlékezései szerint Bálint példaképként tekintett nagyapjára, Diósszilágyi Sámuelre, aki jeles tüdőgyógyász, Makó szellemi életének szervezője volt. Úgy vélik, az idén februárban elhunyt építész igazi központi, közösségformáló ember volt, aki úgy tartotta, hogy egy hét 7 napból áll, dolgozni pedig minden nap kell, ezért egész életét folyamatosan tevékenykedve élte le.

Fotós: Török János

Megjegyezték, talán ez a szemlélet lehetett az, ami nemzetközi sikerre vitte a FUGA – Budapesti Építészeti Központot, ahol igazgatóként az volt a célja, hogy az építészetet úgy eladni, hogy az embereknek kedve legyen betérni az épületbe. Nagy Bálint azt vallotta, hogy az építészet a kultúra elválaszthatatlan része, ezért azt mindenféle művészeti ággal össze kell kapcsolni, így ahogyan korábban a Hajós utcai magángalériájában, úgy a központban is helyet kaptak különböző alkotók tárlatai, zenészek bemutatói.

A szegedi születésű építész nevéhez fűződik számos amerikai épület létrejötte, több hazai családi ház megépülése, valamint a békásmegyeri Megbékélés Háza és a Vence-ben található alkotóház megépülése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában