Helyi kultúra

2022.09.04. 07:00

Döntőbe jutott a galamb, de végül a kakas győzött - Galéria

Faragó napot és kakasfőző-versenyt tartottak szombaton Kiskundorozsmán, ahol mintegy 60 csapat mérte össze gasztronómiai tudományát. A bográcsokban kakaspörkölt főtt ebédre. Emellett a szárnyasok is megmérkőztek, futott a kacsa, a galamb, a pulyka és a kakas is.

Kiss Anna

Izgalmas mérkőzés zajlott szombat délután Kiskundorozsmán, ezúttal azonban nem a focipályán folyt a küzdelem, hanem a Faragó téren, ahol pulyka, kakas, galamb és kacsa is "ringbe szállt" a győztes címért a kakasfuttató versenyen. Az egyik legviccesebb jelenet az volt, amikor a pulyka és a galamb mérkőzött meg a döntőbe való jutásért, és bár a pulyka egyetlen lépéssel le tudta előzni a mellette igencsak aprócskának tűnő galambot, végül mégis a galamb ért hamarabb célba.

A teljes versenyt azonban egy kakas nyerte meg, méghozzá Guzsik Levente állata. A második helyen egy jóval nagyobb testű kakas végzett, amelynek boldog tulajdonosa Kádár Gréta volt, míg harmadikként a galamb ért célba, az ő gazdája Tóth Rita Hanna volt.

Kiskundorozsmán már több mint tíz éve hagyomány, hogy szeptember első hétvégéjén megünneplik a Faragó téren álló szélmalmukat, ez alkalomból a Petőfi Sándor Művelődési Ház Faragó napot rendez, valamint kakasfőző-versenyt is szerveznek több szervezet támogatásával, az önkormányzati képviselő hozzájárulásával.

Ruzsa Roland önkormányzati képviselő elmondta, egész nap szórakoztató programokkal várták a családokat, baráti társaságokat, a versenyző 10 fős csapatok között pedig 600 kilogramm kakashúst osztottak szét. Szükség is volt rá, ugyanis mintegy 60 csoport nevezett. A húst a nevezési díjakból, a képviselői keretéből, valamint a Sztriha Kálmán Közhasznú Alapítvány és a Kiskundorozsmai Lokálpatrióták Egyesületének támogatásával vásárolták meg.

Bár a szakavatott zsűri szerint nehéz volt a választás, hiszen sok ízletes étel készült, végül mégis meglett a három legjobb pörkölt. Harmadik Varga Márk lett, második helyen Fodor András végzett, míg az első helyet Horváth Csaba érdemelte ki. Azonban már nem az első alkalommal, Csaba ugyanis harmadjára nyerte el a legfinomabb pörköltnek járó címet.

Lapunknak azt mondta, nincs titka, hagyományos módon készíti az ételt, tehát hagymával és paprikával, némi fűszerezéssel, meg persze pálinkával. Utóbbi természetesen csak kísérő két kavarás között. Elárulta, gyakran szokott főzni, kedvence a pacal és a birkapörkölt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában