A színházi kulisszák mögé engednek bepillantást

2022.09.27. 18:33

Megdolgoztatják a rekeszizmokat

Közönségtalálkozót rendezett a Szegedi Nemzeti Színház az évad első bemutatója apropóján kedden. A Játék a kastélyban vígjáték igazi színház a színházban élményt kínál. Ahogy Bezerédi Zoltán rendező fogalmazott, a színházi világ legbensőségesebb és legextrémebb pillanatait mutatják majd be.

Koós Kata

Elegáns szórakoztatást vetítettek elő az alkotók a keddi közönségtalálkozón. Fotó: Sándor Judit/MW

Fotó: Sandor Judit

Pénteken tartják a nagyszínházban Molnár Ferenc Játék a kastélyban című, három felvonásos vígjátékának premierjét Bezerédi Zoltán rendezésében. A keddi közönségtalálkozón Barnák László főigazgató beszélgetett a rendezővel, valamint a szereplők közül Menczel Andreával, Borovics Tamással és Gömöri Krisztiánnal a Reök-palotában. 

A darab legutóbb 2006-ban került színpadra Szegeden. Ahogy Bezerédi Zoltán fogalmazott, Molnár igazi színházi szerző, aki kiváló élettörténeteket ütköztet. A Játék a kastélyban egy speciális vígjáték, amely nemcsak a nézők rekeszizmait dolgoztatja meg alaposan, de története és karakterei is erősek.

Nagyon jó élettörténeteket vesz alapul, aztán addig csűri-csavarja, amíg kiderül ezeknek az élethelyzeteknek az összes iróniája, nevetségessége. A szereplői mindig bonyolult alakok. Ez Molnár egy későbbi darabja, valószínűleg már nem volt elégedett azzal a műfajjal, amit addig gyártott, és megpróbálja más oldalról szemlélni. Ez már egészen korszerű darabja, ki-be közlekedik a színházba és a történetbe egyaránt, ami rengeteg izgalmas helyzetet hoz 

– mondta el a rendező. 

A színház a színházban érzést a látványvilág is erősíti majd, amelyről Barnák László elmondta, a nézőtérnek egyfajta folytatása lesz a Khell Csörsz által tervezett díszlet. Ahogy Bezerédi Zoltán fogalmazott, a színházi világ legbensőségesebb és legextrémebb pillanatait mutatják be. 

Az előadás egyetlen női karakterét alakító Menczel Andrea kifejtette, Cselényi Nóra jelmezei lenyűgözték. A férfiak által viselt frakkok és szmokingok, valamint az 1920-as évek női divatja egyfajta időutazás-élménnyel gazdagítja nemcsak a közönséget, de a színészeket is. Karaktere kapcsán elmondta, Annie nagyon jól kezeli a férfiakat, lubickol rajongásukban, ugyanakkor fontos döntést is hoz a darab során, egy beteljesületlen szerelem terhét kell cipelnie. 

Borovics Tamást Almádi szerepében láthatja majd a közönség, akit gyengéd érzelmek fűznek a fiatal színésznőhöz, kapcsolatukat azonban tikolni kénytelenek. Az alapkonfliktust egy szóváltásuk adja, amelynek fültanúja lesz a lány vőlegénye, Ádám is. A fiatalok szerelmét a leleményes szerző, a Gömöri Krisztián által alakított Turai nem mindennapi furfanggal menti meg. Szerzőtársát, Gált Kárász Zénó játssza, akivel szimbiózisban létezik az előadásban. 

Borovics Tamás bőséges humorral fűszerezve mesélt karakteréről. 

Minden próbán becsmérlik a kinézetemet, a színészi játékomat, a fiatal kolléganő kék-zöldre ver a papucsával 

– mesélte. 

Persze van ennek a történetnek egy valós drámája is, mégpedig a korosodó színész szerelme a fiatal tanítványa irányába. Vicces, mégis valahol szívszorító

 – tette hozzá. 

A rendező kiemelte, a címben szereplő játék több síkon értelmezhető. Játék a színházzal, a történetekkel, ugyanakkor a közönséget is játékra, egyfajta nyomozásra hívja az előadás a szereplők lelki tartalmaiban. 

A nézőknek kell megérezniük, mi az igaz és a játszott pillanat az előadásban

 – mondta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában