Majdnem 68 éves

2022.09.08. 15:27

Szabadtéri miséket tervez az új plébános

Tábori Szilvia

A makói születésű Bajnai István plébános augusztus közepétől szolgál a Szent István király Plébánián. Fotó: Tábori Szilvia

Szívesen idéz klasszikus és kortárs írókat, művészeket az evangélium hirdetésekor Bajnai István plébános, aki augusztus 15-étől szolgál Vásárhelyen. Lapunknak elmondta, zarándokutakat és szabadtéri szentmiséket tervez. 

A rend alapvető igénye esztétikus környezettel teremti meg a biztonságot adó otthonosságot. Bajnai István úgy véli, onnantól már minden feladat könnyebben megoldódik. Bár teljes könyvtárát nem hozhatta magával költözéskor, legfontosabb olvasmányai egy hét elteltével már rendben sorakoztak polcain. A makói születésű Bajnai István plébános augusztus 15-étől szolgál a hódmezővásárhelyi Szent István király Plébánián. Néhány hét híján hatvannyolc évesen elfogadta a felkínált feladatot. Sokan gondolták, hogy Battyonyán töltött 17 év után a következő évekre már nem vállal új szolgálatot, ám a plébános szerint inspiráló, motivációs forrásként hat, ha az ember mozgásban marad. Ráadásul segít megőrizni a vitalitását.

Úgy éreztem, van még bennem annyi energia, hogy – valószínűleg utoljára – még képes vagyok a váltásra

 mondta lapunknak. Határozott szándéka, hogy közösségét is mozgásban tarthassa. Mint mondta, bár lényegében negyvennégy év folyamatos szolgálat után itt elölről kell kezdenie mindent, a régi jól bevált ötleteit erő tartalékként őrzi. A battyonyai szabadtéri misék, az egynapos zarándoklatok nyomán hasonló programokat tervez.

Kisboldogasszony napján a csomorkányi Árpád-kori templomromnál tartott hálaadó szentmisét, októberben pedig egy máriaradnai spirituális és egyben kulturális útra invitálja a vásárhelyi híveket. Azon meggyőződése, hogy a templom igenis élő érték, nem múzeumi tárgy, meghatározó munkájában. Hasonlóan ahhoz, ahogy missziós tevékenységeként tekint a kommunikációra. Nem véletlen, hogy beszédeihez legfeljebb vázlatot készít, vállalva a szöveg apróbb biccenéseit.

 Az eshetőség jelenléte teszi élővé a mondandómat, miközben figyelhetem a tekinteteket, az arcokat. A kapcsolódás számomra a fontos

  hangsúlyozta a plébános, aki szívesen idézi Jókait, Móriczot vagy éppen kortárs szerzőket, netán az abszurd dráma egyik megalkotójaként ismert Eugène Ionesco fantasztikus gondolatait.   

Úgy vélem, a megértést és a befogadást segíti, amikor Jézus kétezer évvel ezelőtti szavait esetleg irodalmi párhuzamokkal, tanulságokkal illusztrálom. Az evangélium hirdetésekor már évtizedek óta az irodalmat és a művészetet hívom segítségül

 mondta a plébános, aki egykor művészettörténetet is tanult. 1978-ban Szegeden szentelték pappá,  2006-ban kanonoki címet kapott. Hosszú ideig volt kerületi esperes, jelenleg a Szeged-Csanádi Püspöki bíróság bírája, az Egyházmegyei Papi Szenátus tagja.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában