Helyi kultúra

2022.09.17. 15:50

Százéves tanyaépületet újíttatott fel az önkormányzat - Galéria

Omladozó, százéves tanyaépületet újítottak fel Mórahalmon, hogy az utókor számára is bemutatható legyen a tradicionális paraszti építészet. A szombati átadáson jelen voltak az egykori lakók leszármazottai is.

Tímár Kriszta

Fotó: Sandor Judit

A népi építészeti értékek megőrzése volt a célja annak a beruházásnak, melyet szombaton mutattak be Mórahalmon. A Bivalyrezervátum közelében álló Vér tanyát újíttatta fel az önkormányzat, melyet a Kulturális Örökség Napja rendezvénysorozat részeként adtak át. A város számára értékes, egyedi védelem alatt álló épületről van szó, melyet az utolsó pillanatban mentettek meg az enyészettől. Csányi László alpolgármester elmondta, Mórahalom kiterjedt tanyavilággal rendelkezik, köszönhetően annak, hogy a 19. század közepén egyre markánsabban áramlottak ki a Homokhátságra az alsóvárosi családok. – Sajnos egyre kevesebb ilyen tradicionális épület van, ami fennmaradt. Azzal, hogy egy ilyet felújíttattunk és bemutathatóvá tettünk az utókornak, a paraszt családok előtt is tisztelgünk – fogalmazott.

A beruházásra 12 millió forint pályázati forrást nyert a Teleki László Alapítvány, melyet az önkormányzat 5,7 millió forintos önerővel egészített ki. A pénzből felújították a külső és belső falakat, a tetőt és a födémet is, kicserélték a nyílászárókat és az eredeti kemencét is visszaépítették. Az ünnepélyes szalagátvágáson részt vettek a tanya tulajdonosainak, vagyis a Vér családnak a leszármazottai is. Császár István anyai nagymamája lakott a házban, mint mesélte, sokat játszott az itteni udvaron. – Nagyon örültem neki, amikor megtudtam, hogy felújítják, a családnak ez régi vágya volt. Bár szüleim halála után a tanya kikerült a család tulajdonából, mindig kötődést éreztem ehhez a házhoz, még az is megfordult a fejemben, hogy visszavásárolom – mesélte a férfi, aki szerint szinte teljes egészében olyan lett a kis ház, mint amilyenre annak idején emlékszik.

A parasztházat az Alsótanya Kulturális, Művelődési és Turisztikai Egyesület hasznosítja majd a tanyasi élet népszerűsítésére, illetve közösségi programok helyszíneként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában