Szegedi hírek

2022.09.15. 16:30

Szent-Györgyi Albert születésének évfordulóját ünnepelték - Fotók

Százhuszonkilenc évvel ezelőtt született a Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas büszkesége, Szent-Györgyi Albert. A szokáshoz híven idén is koszorú elhelyezésével tisztelgett a hajdani rektor emléke előtt az egyetemvezetés.

Koós Kata

Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár paprikakoszorút helyezett el a Nobel-díjas biokémikus szobránál. Fotó: Sándor Judit/MW

Fotó: Sandor Judit

Négyéves hagyomány az SZTE életében, hogy Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár paprikakoszorút helyez el Szent-Györgyi Albert szobránál a Nobel-díjas tudós születésnapján, aki 1893. szeptember 16-án jött világra. Idén egy nappal az ünnep előtt, csütörtökön rótták le tiszteletüket a rektori hivatal épülete előtt. 

Rovó László emlékeztette hallgatóságát, hogy a magyar egyetemeken dolgozó tudósok közül Szent-Györgyi volt az egyetlen, aki Nobel-díjat kapott. Majd a világ sorsáért aggódó tudós fiatalságnak szánt gondolatait idézte, amelyben a biokémikus az emberiség ön- és környezetpusztító tevékenységére igyekezett felhívni a figyelmet. A szüntelen fegyverkezésre, a pazarlásra, az éhezésre, az esztelenségre. 

A koszorúzás után a megemlékezőknek lehetősége nyílt a Szent-Györgyi Albert emlékkiállítás megtekintésére, amely pénteken látogatható utoljára. A zárónapon 10 és 12 órakor tárlatvezetéssel várják a látogatókat, akik a tudós Nobel-aranyérmét is megtekinthetik. 

A születésnapon további színes programokkal emlékezik meg az SZTE a biokémikusról. Az SZTE Dugonics téri épülete előtt Szent-Györgyi emléksétára várják az érdeklődőket Szeged belvárosában, születésnapi kihívást szerveznek értékes nyereményekért, 19 órától pedig a Mathias Corvinus Collegium és a Szegedi Tudományegyetem városi táncházat rendez a Dugonics téren. A táncházba érkező első ötven hallgatót ajándék SZTE-s pólóval jutalmazzák meg.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában