Szótárat és verset is írtak

2022.10.07. 15:40

Álmok és szavak a mórahalmi szakképzősök tollából

Két kötet is jelent meg a közelmúltban, aminek szerzői a Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium tanulói.

Arany T. János

Nyolcból négyen. Verseskötet írtak és szótárt szerkesztettek. A mórahalmi szakképző iskola nyolc irodalom szakkörösét Molnár Gábor Kata, Pálinkás Szabolcs, László Hajnalka és Jurgács Ramna képviselte. Fotó: Török János

Álom holnapra és Bácska-Bánáti kisszótár címmel jelent meg két kötet a közelmúltban, aminek szerzői a Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium tanulói. A kiadást a Nemzeti Tehetség Program támogatta, az irodalom szakkörösök egy éves munkájának eredménye a két kötet. Kelemen Zoltán, az iskola tanára, aki egyben a foglalkozások vezetője is, a Móranet TV-nek elmondta, az elmúlt időszakban sok mindennel foglalkoztak, hagyományőrzéssel, a nemzeti nyelvvel, a diákok megismerhettek múzeumokat, könyvtárakat, a pályázat segítségével sok helyre el tudtak jutni.

Fotós: Török János

Az Álom holnapra nyolc diákköltő munkája. A szerzők közül néhányuknak jelent már meg verse korábban a szülőhelyükön, Magyarkanizsán vagy Törökkanizsán, de ez az első irodalmi antológia, ahol kötet formájában is megmutathatják költeményeiket. A Bácska-Bánáti kisszótár tudományos kutatómunka eredménye. A kötet a vajdasági diákok saját környezetéből hozott tájszavak magyarázata. Ami a két könyv kapcsolódási pontja, az a nyelv, a művésznek is ismernie kell nyelvi örökségünket. Angyalné Kovács Anikó, az iskola igazgatója elmesélte személyes élményét, amikor  az egyik tanuló azt mondta neki, olyan „patikát” húzzon, amit nem sajnál. 

El kellett gondolkodnom azon, vajon ez mit jelent. Cipőre gondolt. Nyelvünk hihetetlen gazdagságát éljük és ismerjük is meg. A kisszótár ebben segít

 – mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában