Tessék engem elrabolni!

2022.10.07. 18:10

Díjat nyert a Szegedi Pinceszínház első játékfilmje

A Bujtor István Filmfesztivál különdíját nyerte el a zenés alkotás

Koós Kata

Közönségtalálkozón meséltek az alkotók a kulisszatitkokról . Fotó: Sándor Judit/MW

Fotó: Sandor Judit

Nagy érdeklődés övezte a Tessék engem elrabolni! című film csütörtöki vetítését, amely után kulisszatitkokról meséltek az alkotók. A mű rangos szakmai díjat nyert a nyáron. 

Gyakorlatilag kiszorultak a Grand Café moziterméből az alkotók, annyian voltak kíváncsiak a Tessék engem elrabolni! című filmre csütörtökön, amelynek vetítése után közönségtalálkozót szerveztek. A Bujtor István Filmfesztivál különdíjasa lett közösségi film kategóriában nyáron az az alkotás, amelyet Szegeden forgattak 2021 májusában. A mű egy ifjúsági darabból adaptált zenés családi film, a Szegedi Pinceszínház és a Szeged TV első közös játékfilmje. A történetben Szeged is főszereplővé vált, ugyanis a város ikonikus helyszínein forgatták a legtöbb táncos és zenés jelenetet. A film Márton Klára azonos című regényének feldolgozása, amelyben Misi, az árvaházi kisfiú szívmelengető megoldást talál arra, hogy kezébe vegye sorsát, és szülőket keressen magának. A rendező Klucsik Edit, az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék mesteroktatója volt.

Kancsár Orsolya, a Pinceszínház igazgatója elmondta, egy pályázat ösztönözte a teátrum és a városi tévé összefogását. A történetet színdarabként már bemutatta a Pinceszínház társulata, így az alapanyag már adott volt. A fogatókönyvet Janik László írta, aki később társrendezőként is közreműködött a film megalkotásában. 

Szerencsénk volt, mert a színházi előadás és a filmforgatás között nem nőttek sokat a gyerekek és nem kezdtek el mutálni. Ennek köszönhetően a filmhez már nem kellett külön castingot tartani, csak a színdarab szereplőit kellett filmre áttrenírozni 

– fejtette ki Klucsik Edit. 

A hivatásos színészek mellett csaknem húsz gyermekszereplőt sorakoztatott fel a produkció, kiválasztásuk körülményeiről Janik László mesélt. 

15 évig rendeztem Szegeden színháztábort, a résztvevők közül már többen végzett színészek. Szóval folyamatosan volt egy gyerekanyag, akiket jól ismertem, tudtam, mire képesek. Onnan sok fiatalt átemeltünk, de persze nyilvános castingot is rendeztünk

 – mondta el. 

A főszereplő, Misi karakterét alakító Vajda Vince éppen nem volt résztvevője Janik László táborainak. A társrendező elmondta, ösztönös tehetsége mellett bátorsága, csibészsége és magabiztossága miatt esett a fiatalemberre a választása. 

Vajda Vince jelenleg a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium zongora szakán tanul. 

Sok különbség van a színpadi és a filmes játék között. Amikor éjfélkor forgattunk, az nem volt kellemes, de egyébként nagyon élveztem, maradandó élmény

 – mondta. 

A Rózsika nénit alakító Kis Kata is a kétféle előadásmód különbségeiről mesélt a megjelenteknek. – Teljesen mást kellett a kamera előtt csinálni, mint amit a színpadon megszokott az ember. Sokkal intimebbek voltak a jelenetek. Nem nagy térhez beszéltem, hanem egy-egy szereplőhöz, és meglepett, hogy micsoda háttérmunka folyik egy-egy film készítésekor – fejtette ki. 

Az alkotók elmondták, a forgatás mindössze nyolc napig tartott. Aradi Mónika pedig ezt követően négy héten át dolgozott a vágáson. A zenéket Varga Bálint, a Pinceszínház művészeti vezetője szerezte. Kancsár Orsolya, Klucsik Edit és Janik László hangsúlyozta, a két intézmény első együttműködése volt a díjnyertes mű, de reményeik szerint nem az utolsó. Az alapanyag már megvan a következő műre, pályázati támogatásban reménykednek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában