Helytörténet

2022.10.26. 18:50

Dokumentumfilm készült a Szentesi Járásbíróságról

A pincétől a padlásig - időutazás a Szentesi Járásbíróság épületében címmel dokumentumfilm készült a Szentesi Járásbíróság épületéről és Hamza Géza, korábbi szegedi törvényszéki elnök életéről.

Delmagyar.hu

Fotó: Majzik Attila

A sajtóhoz eljuttatott közlemény szerint a film forgatókönyvírója, rendezője Szabó Zoltán Attila, operatőre Erdős Péter és Takács Bence voltak.

Mint írják, a Szentesi Járásbíróság története a hatalommegosztáshoz kapcsolódik.  A járásbíróság létrehozásának a célja az volt, hogy ne csak elméleti szinten történjen meg a hatalmi ágak szétválasztása, hanem külön épületbe helyezzék el a közigazgatási hivatalokat és a bíróságokat. Ennek alapján az 1872-ben felállított Szentesi Magyar Királyi Járásbíróság új épületét a helyiek a városközpontban, a Kurca folyó partján képzelték el, aminek megépítését a város 1909-ben magára is vállalta. 

A szecessziós Járásbíróság homlokzata. Fotó: Majzik Attila MA 

Dobovszky József István helybeli építész tervei alapján 1910-ben megkezdődött az építkezés a város lakosainak adományaiból, és 1912 nyarán át is adták az elkészült épületet. 1913. augusztus 9-én történt meg a végleges átköltözés. Érdekesség, hogy sokáig a járásbíróság épületében lakott a mindenkori járásbírósági elnök.

A szecessziós-eklektikus stílusú épület 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, majd felújításon esett át, és 1974-ben megújult az épület homlokzata is. 1994-ben betörtek és felgyújtották a járásbíróságot. 2008-ban felújították, modernizálták és akadálymentesítették az épületet. 

A bíróság emeletén - ami magasabb belmagasságú, mint a földszint - kaptak helyet a főbb helyiségek. A padlástéren nagy a hajlásszög, ami jobban kihangsúlyozza az épület homlokzati megjelenését. A tervező az ablakpárkányokba olyan motívumokat csempészett bele, amelyek akkor a modern építészetre voltak jellemzőek.

A dokumentumfilm nézői az épület története mellett megismerhetik Hamza Géza életét is, aki az 1900-as évek elején a Szegedi Törvényszék elnöke volt, és nagy szerepet játszott abban, hogy megépüljön a Szentesi Járásbíróság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában