A szobornál

2022.10.18. 18:42

Dugonics Andrásra emlékeztek - Fotók

Évadnyitó koszorúzási ünnepséget tartott kedden délután a Dugonics Társaság. A névadójuk szobránál Mader Béla, a szegedi egyetemi könyvtár nyugalmazott igazgatója mondott beszédet. Kiemelte, Dugonics kora tiszteletreméltó, nagyra becsült személye volt, aki magát elsősorban nem tudósként, hanem pedagógusként definiálta.

Timár Kriszta

Dugonics Andrásra emlékeztek a piarista matematikus és nyelvművelő szobránál. Fotó: Török János

– Amikor rá emlékezünk, legtöbbször a tudományos munkáját emlegetjük, pedig életműve a tanári jelzővel minősíthető elsősorban – fogalmazott. Amellett, hogy felidézte, milyen lelkesítő volt a diákok számára, hogy a legszárazabb tananyagba is a saját értékrendjét kifejező véleményét is beleszőtte, beszélt piarista, matematikus és nyelvművelő munkásságáról is, illetve azt is kiemelte, hogy minden pillanatban szegedi volt: itt gyűjtötte össze a példabeszédeket és közmondásokat, továbbá irodalmi munkásságában is Szeged és környéke nyelvét alkalmazta.

A társaság ifjúsági tagozata nevében Szendrényi Borbála Eszter, a Szegedi Piarista Iskola tanulója emlékezett Dugonics Andrásra, aki azt emelte ki, hogy magyarra fordított matematikai kifejezéseket köszönhetünk neki, illetve a nyelvújításból is aktívan kivette részét.

Az ünnepséget – amelyen műsort adtak a piarista tanulók mellett tanáraik is – koszorúzás zárta a Dugonics téren.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában