Fényképeken az SZTE rejtett világa

2022.10.03. 19:51

Fotókiállítással nyitott a 26. Őszi Kulturális Fesztivál - galéria

A Szegedi Tudományegyetem sokszínűségét bemutató fotókiállítással kezdődött az Őszi Kulturális Fesztivál. Hét héten át várják a látogatókat kulturális és tudomány-népszerűsítő programokkal.

Koós Kata

A fotókon laborok és orvosi műtők titkai tárulnak fel a látogatók számára. Fotó: Török János

A rektori hivatal aulájába az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság három munkatársa, Bobkó Anna, Molnár Dóra és Sahin-Tóth István fényképeiből nyílt tárlat a Szegedi Tudományegyetem 26. Őszi Kulturális Fesztiváljának nyitányaként tegnap este. A képek az egyetemnek a nagyközönség elől sokszor rejtett világába engednek bepillantást. Laborok és orvosi műtők titkai tárulnak fel a látogatók számára, az SZTE legendás professzorainak portréi tekinthetők meg, mint Karikó Katalin világhírű biokémikus vagy Katona Márta, több ezer újszülött és szívbeteg kisgyermek megmentőjének képe. Az izgalmas kutatásokról készült pillanatképeken koponyák és robotikai innovációk is megjelennek, de helyet kaptak az egyetemi ünnepekről készült fotók is. 

A fesztivált és a kiállítást Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes nyitotta meg, aki beszédében az SZTE nyitottságát és sokszínűségét hangsúlyozta. 

Ez a rendezvénysorozat sok mindent elárul arról, hogy az egyetem nem csak egy zárt kapuit őrző intézmény, hanem igyekszik kitárni mindenki felé a tudás és a kultúra kapuját is

 – mondta a rektorhelyettes, majd a kiállítás sokszínűségét méltatta. 

A fotók az egyetem gyakran a közönség elől elzárt mindennapjaiba engednek bepillantást. Az SZTE a kiállításon keresztül is ki tudja fejezni, hogy milyen sokoldalú és milyen figyelemre méltó tudományos, kutatói, gyógyítói munka folyik itt

  – magyarázta. 

A megnyitón közreműködött Szirtes Edina Mókus Erkel-díjas énekesnő, hegedűművész és Fekete János Jammal beatboxos, akik koncertet adtak a Dugonics téren is. Az Őszi Kulturális Fesztivál hét héten át várja a kultúrabarátokat többnyire ingyenes közéleti és irodalmi beszélgetésekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, könnyű és klasszikus zenei koncertekkel, ismeretterjesztő és színházi előadásokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában