Szegedi hírek

2022.10.02. 18:00

Hétmillióan nézték meg a legnépszerűbb videóját – TikTok-sztár a szegedi nyugdíjas könyvtáros

Nyugdíjas létére sikeres influenszerré vált Varga András. A 66 éves férfi az egyetemi könyvtár régi köteteinek bemutatásával kezdte tiktokos karrierjét a Covid idején. A pár másodperces videóknak egyből nagy sikerük lett, azóta vicces vírusvideókat is gyárt ezek mellé, hogy a tanítás mellett szórakoztasson is. Van olyan posztja, amit már több mint 7 milliószor játszottak le.

Timár Kriszta

Varga András a régi könyvekről mond érdekes dolgokat TikTok-videóiban. Fotók: Török János

A TikTok kétségtelenül a fiatalok platformja. A rövid videók tárhelyén eleinte csak táncos bohóckodások és vicces paródiák mentek, egy ideje azonban egyre többen fedezik fel azt az oldalát is, amely akár értelmes tartalmak előállítására is alkalmas lehet. Varga András is ezt a hullámot lovagolta meg – az elsők között. A Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában dolgozó egyetemi tanár a Covid idején kez­­dett el videókat posztolni, mára több milliós nézettségű posztjaival meghatározó influenszerré nőtte ki magát. 

A hobbija miatt regisztrált a tiktokra

– Hobbiszinten zeneszerzéssel és producerkedéssel is foglalkozok, így került a látóterembe a TikTok – mesélte a kezdetekről. 

– Bár ekkor még kevesen ismerték, azt mondták róla, hogy a jövő már nem a YouTube-é, hanem ezé a platformé. Ezért regisztráltam fel és néztem utána, mi is ez. A szórakoztatóipar hamar felfedezte magának, egyre többen kezdték el itt posztolni a zeneipari termékeket. Igazi népszerűségét azonban a Covidnak köszönheti, amikor a bezárt otthonokban unatkozó fiatalokban felerősödött a közlési vágy. Ezen a közösségi oldalon elsősorban a Z generációs tinik voltak jelen, akik a Facebookot otthagyták, miután azt látták, hogy tanáraik, szüleik is jelen vannak abban a közösségben. Kicsit ez lett az ő saját, zárt világuk – beszélt akkori tapasztalatairól. 

Közelebb vitte a fiatalokhoz a tudományt

A közönség tehát adott volt, Varga András pedig úgy gondolta, a sekélyes tartalmak mellé ő megpróbál a fiataloknak valami hasznosat is adni. 

– Mindig azt vallottam, hogy a tudomány nem sokat ér, ha annak eredményei nem jutnak el a nagyközönséghez. Én egész életemet a könyveknek szenteltem. Elsősorban a 15–18. századi könyvtörténetet kutattam, és a könyvkiadás történetét, valamint latint tanítottam az egyetemen. A TIK-ben is a régi könyvek könyvtárában dolgoztam, és úgy gondoltam, bár hasonló tartalommal nem találkoztam, ez a felület remek lehetőség arra, hogy a szakmámat népszerűsítsem. Idősként tehát beléptem ebbe a világba, és vár volt egy kis lelkiismeret-furdalásom, hogy beleverem az első szöget a fiatalok szórakozásának koporsójába, elkezdtem bemutatni, mivel foglalkozok – mesélte. 

A szegedi könyvtáros úgy fogalmazott, ő sosem volt könyvek mögé bújt tudós, és ahogy mindenkiben, úgy benne is ott van a homo ludens, azaz a játékos ember. 

– Bár 40 évet a nyomtatott betűnek szenteltem az életemből, be kellett látnom, hogy ma már újfajta közlési formák léteznek, a képi és hanganyag pedig majdhogynem fontosabbak, mint a leírt szavak. Az új generáció saját nyelvén való megszólítása azonban nem csak alkalmazkodást kívánt tőlem, hanem számomra is hasznos volt. Azzal ugyanis, hogy a saját nyelvükön próbálok szólni hozzájuk, nekem is sikerül megőriznem a fiatalságomat – mosolygott. 

Figyelemfelkeltés 15 másodperc alatt

A TikTokon akkoriban még csak 15 másodperces videókat lehetett posztolni. Ez a hosszúság természetesen nem elegendő mély tudás átadásra, Varga Andrásnak azonban nem is ez volt a célja, csupán a figyelemfelkeltés. Félelme pedig alaptalan volt a fogadtatás miatt: ekkorra már a fiataloknak is kezdett ugyanis elegük lenni az értelmetlen videókból, és a szegedi könyvtároshoz özönlöttek az elismerések. Volt, aki egyenesen azt írta: többet tanult a rövid videókból, mint történelemórán. 

– Tetszett ez a kihívás, hogy egy tudományágat hogyan le­­het úgy eladni negyed percben, hogy az ne legyen se túl tudományos, se olcsó népszerűséghajhászás. De úgy találtam, ez az idő pont elég arra, hogy annak is felkeltsem az érdeklődését, aki még sosem járt könyvtárban. Persze ha az ember csak tömény információkat ad át, egy idő után az is unalmassá válhat. Ezért készítek vicces videókat is, így a szórakoztatást és az edukációt váltogatni is tudom – beszélt stratégiájáról. Ma már egyébként nincs ilyen szigorú időmegkötés, Varga András azonban továbbra sem készít 30 másodpercesnél hosszabb videókat. 

–Az a tapasztalatom, hogy ami ennél hosszabb, az már nem köti le a fiatalokat – ma­­gyarázta. 

7 milliószor nézték meg legnépszerűbb videóját

A szegedi könyvtáros tavaly nyugdíjba ment, hobbijáról azonban továbbra sem mondott le. Eddig nagyjából 100 videót készített, amelyek között több is milliós megtekintésnél jár. A legnépszerűbbet már több mint 7 milliószor nézték meg. Természetesen ezt a nagy számot nem lehet csak hazai közönséggel elérni, az algoritmusoknak köszönhetően azonban Varga András videói az egész világot bejárják – most például az egyik humoros szösszenete Indonéziá­ban és Ázsiá­ban terjed. Arra a kérdésre, népszerűségéhez és tiktoker tevékenységéhez mit szólnak a környezetében lévők, a nyugdíjas férfi azt mondta, az már nem olyan egyértelmű, mint az internetes közönségé. 

– A kollégák amolyan „hát, ez már nem az én világom” attitűddel állnak hozzá, de a nézőszám őket is ámulatba ejti. Mivel az én generációm már nem túl gyakran fordul az új műfajok felé, csodálattal vegyes áhítattal nézik ezt a munkásságomat, és amolyan jó értelemben vett csodabogárnak tekintenek. A család pedig elviseli ezt a hóbortomat. Van unokám, aki pont abba a generációba tartozik, ami a TikTok fő célközönsége. Ő például még nem döntötte el, menő vagy ciki a nagypapája – nevetett. 

Addig csinálja, amíg másokat feldob

Varga András tehát 66 éves korára menő influenszerré vált, jelenleg 150 ezer követője van. Ettől függetlenül nem tervezi, hogy munkásságát kiterjeszti a többi közösségi oldalra is. 

– A Facebookon is csak kötelességből vagyok fent, valahogy más platform nem vonz – magyarázta. Hozzátette: bár a YouTube-ra például készíthetne tartalmasabb videó­kat, de úgy érzi, mivel a régi könyves tudomány keveseket érdekel, nem érné meg akkora energiát belefektetni. 

– Pénzt pedig nem hoz ne­­kem ez a hobbi, mert bár valóban jól futnak a posztjaim, már nem vagyok az a generáció, akit reklámok miatt felkeresnének. Szóval elsősorban csak a magam szórakoztatására ké­szítem a videókat, és amíg ez engem – és a visszajelzések alapján másokat is – feldob, nem is tervezem abbahagyni – beszélt terveiről. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában