Helyi kultúra

2022.10.22. 20:23

Jubileumi gálaműsort adott a Zsibongó Táncegyüttes - Fotók

Az országban és a határon túl is hírét vitte már Algyőnek a Zsibongó Néptáncegyüttes, mely idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Szombaton gálaműsort adtak két szegedi tánccsoporttal közösen. Az elmúlt egy évtized alatt igazi nagycsaláddá váltak a csoport tagjai.

delmagyar.hu

Fotó: Sandor Judit

Idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját az algyői Zsibongó Néptáncegyüttes, mely szombaton jubileumi gálaműsort adott a szegedi Délikert Möndörgő Táncegyüttessel és a Délikert Napsugár Táncegyüttessel közösen. Hegedűs Edit, az algyői együttes egyik vezetője lapunknak elmondta, hatalmas öröm és élmény számukra, hogy megérték a 10 évet együtt, és hogy egyre nagyobb létszámmal működhetnek.

Kiemelte, az elmúlt egy évtized alatt nemcsak együtt táncoltak, hanem egy nagy családdá váltak, hiszen míg kezdetben 12-13 tagjuk volt, addig ma már több mint 30 taggal rendelkezik a csoport.

Megjegyezte, az elmúlt egy évük a szombati gálára való felkészülésről szólt, hogy a legszebb és legjobb arcukat láthassa a közönség. Hozzátette, az együttes életében már hagyománnyá vált, hogy októberben gálát szerveznek a két szegedi együttessel közösen, a műsort pedig minden évben nagy érdeklődés övezi az algyőiek és a környező településen élők körében is.

Elmondta, a Nagy-Magyarország és a Kis-Magyarország településeiről, tájegységeiről hoztak táncokat szombatra, hogy minél változatosabb előadásban legyen része a nagyérdeműnek. A talpalávalóról a Gyantár Zenekar gondoskodott idén is, Hegedűs Edit szerint mindig fantasztikus érzés élőzenére táncolniuk.

A 2012-ben megalapított együttes egyébként lelkes algyői, a magyar tánchagyományokat megismerni vágyó fiatal szülőkből tevődik össze, mindannyian jó példái annak, hogy a néptáncot elkezdeni sosem késő.

A Zsibongó tagjai hazai és határon túli közönség előtt is bemutatkoztak már az elmúlt 10 év során, miközben folyamatosan megújultak, így újabbnál újabb tájegységek táncait vonultatják fel a fellépéseiken. Mindezt megfelelő viseletben teszik, melyet az algyői önkormányzat támogatásával tudnak megvásárolni. Nagyon fontosnak tartják, hogy közvetlen környezetük, a Dél-Alföld táncanyagát mindenki tudja, ezért a dél-alföldi oláhos, lassú és friss csárdás is a próbáik fontos részét képezi.

Az algyői Zsibongó Néptáncegyüttes idén október elsején Alkotói díjat kapott a képviselő-testülettől. A 10 éves jubileum alkalmából nyáron egy zselnicemeggy fát is ültettek a nagyközség Fő terén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában