Szegedi hírek

2022.10.30. 10:54

Kádár János és Grósz Károly kapcsolatáról írt könyvet a Móra múzeum történésze

Apagyilkosság címmel Kádár János és Grósz Károly kapcsolatáról jelent meg kötete Medgyesi Konstantinnak, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történészének.

Delmagyar.hu

Apagyilkosság címmel jelent meg kötete Medgyesi Konstantinnak, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történészének Kádár János és Grósz Károly kapcsolatáról - tájékoztatta a közgyűjtemény PR-referense, Hegedűs Anita a sajtót. 

A könyv a két politikus első személyes találkozójától - 1956. november 11-én, a magyar forradalom leverése után egy héttel a Parlamentben - egészen Kádár János 1989-es haláláig követi végig kapcsolatukat. A kötet bemutatja, az ország első embere, az MSZMP főtitkára hogyan figyelt fel a munkás származású Grósz Károlyra, majd választotta "politikai fogadott fiának", s a "fiú" miként fordult "Brutusként" ellene.

A közlemény szerint ritkán találni példát arra, hogy egy meghatározó történelmi személyiség még életében kiválasztja és át is adja a hatalmat utódjának. Ez történt a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakjával, Kádár Jánossal: sok-sok vívódás, töprengés után jelölte ki utódjaként Grósz Károlyt. A döntéssel azonban túl sokáig várt: a történelem a késlekedést megbüntette, s Grósz Károly "eltűnt" a történelem viharaiban.

A történelmi hátteret, a szereplőket keretes írásokkal bemutató könyv végigköveti Grósz Károly politikai felemelkedését, bemutatja életének és politikai tevékenységének kevésbé ismert oldalait. Visszaemlékezők segítségével, levéltári anyagok áttekintésével, korábbi kutatások eredményeinek elemzésével derít fényt a szerző összefüggésekre, a két főszereplő közötti néhol szinte baráti, néhol pedig elhidegült kapcsolatra. 

Azt írták, az Apagyilkosság című könyv már címében is felveti a kérdést: vajon "politikai gyilkosságot" követett-e el Grósz Károly az elődje ellen? Hiszen ő volt az, aki a hatalmat birtokolta, amikor Kádár János súlyos egészségi problémákkal küzdve 1989. április 12-én az MSZMP Központi Bizottsága előtt elmondta legendás beszédét, amelyben kimondatlanul is Nagy Imrét emlegette.

A Fortepan és a Móra-múzeum gyűjteményéből, valamint az MTI archívumából származó korabeli fotókkal részletesen illusztrált könyvből kiderül például, milyen körülmények között hangzott el Kádár János szájából a következő mondat: "A Brutusok megjelentek." Ahogyan az is, vajon árulónak tartotta-e a saját maga által kijelölt utódot, illetve milyen terveket söpört el a történelem vihara Grósz Károly életében.

A történész az MTI-nek elmondta, a kötetben kutatásainak első eredményeit mutatta be, a célja a közeljövőben egy Grósz Károlyról szóló monográfia elkészítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában