Szegedi hírek

2022.10.10. 13:13

Kedd este kezdődik a Szegedi Egyetemi Színház jubileumi évada

Társulattörténeti előadás, kabarémontázs, koncertek és két új bemutató is szerepel a Szegedi Egyetemi Színház jubileumi évadprogramjában. Fennállásának huszadik évadát ünnepli a társulat.

Koós Kata

Varga Norbert művészeti vezető ismertette a jubileumi programot. Fotó: Karnok Csaba

Varga Norbert, a húszéves Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) művészeti vezetője számolt be lapunknak hétfőn a jubileumi évadprogramról, amely kedden este a Rohadt az államgépben valami című dokumentumjátékkal kezdődik a Pinceszínházban a 26. Őszi Kulturális Fesztivál keretében. 

Az előadást tavaly mutattuk be legutóbb, először pedig tíz évvel ezelőtt játszottuk. A témája azért izgalmas számunkra, mert elődünkről, a Szegedi Egyetemi Ifjúsági Színjátszó Társaságról szól, amely 1940-1941-ben működött. Az első művészeti vezető életét, tragikus szerelmét és a társulathoz fűződő viszonyát mutatja be a produkció. Horváth István és Tóth Kata szerelmét megpecsételte a történelem. Érdekesség, hogy a darab születésekor Tóth Kata húgával is tudtunk találkozni, aki elmesélt sok mindent, ezt az anyagot is felhasználtuk

 – mondta el Varga Norbert. November 10-én újra megtekintheti majd az előadást a közönség. 

Rejtő Jenő darabját is műsorra tűzték az ünnepi évadban. A „mint egy költői hasonlat” című kabarémontázst október 18-án este mutatják be. 

Igyekeztünk Rejtő Jenő olyan műveiből válogatni, amelyek kevésbé közismertek. Az előadás nőkről, férfiakról, családról, színházról szól 

– közölte a művészeti vezető.  

Ezek mellett a társulat együttese, a Naked SZESZ zenekar gőzerővel alkotja az újabb dalokat, hamarosan megjelenik új, harmadik albumuk. Október 18-án 20 órától nyárbúcsúztató koncertet adnak a Millenniumi Kávéház teraszán. 

Új bemutatókkal is készülnek. Először Varga Bálint Kisherceg visszatér című darabját láthatja majd a közönség november 29-én és 30-án, amelyben a címszereplő nem Antoine de Saint-Exupéry hőse, hanem egy meteor, amely a Földet fenyegeti. A másik bemutató egyelőre a rádiócsend munkacímet kapta, mert még folynak az egyeztetések a darab szerzőjével. 

Jövő márciusban pedig az SZTE NKI Kulturális Irodájával közösen rendezik majd meg a 6. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót, amely elsősorban egyetemisták munkáit vonultatja majd fel szerte az országból és külföldről is. 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában