Kiutat keresve világunk arctalanságából

2022.10.09. 14:14

Megnyílt a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat - Fotók

Király Gábor festőművész vehette át a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. Vasárnap délben az Alföldi Galériában az életműdíjat Kéri László festőművész kapta meg. A tavalyi kiemelt díjazottak önálló tárlatai a Tornyai-múzeumban várják látogatóikat.

Tábori Szilvia

– Az 1979-es születésű alkotó sajátos technikával és formanyelvvel az emberi alak, a humánum külső és belső eltorzulásának, alakváltozásának a fázisait örökíti meg. Különös alkotói világot hozott létre már fiatalon; az emberség és embertelenség, arcvesztés, tömegessé válás problematikáját körbejárva – mondta lapunknak Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója annak apropóján, hogy Király Gábor festőművész vehette át idén a több mint kétmillió forint díjazással járó Tornyai-plakettet, a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat legrangosabb kitüntetését. Miklós Péter megjegyezte, olykor kialakul némi vita a zsűriben, de a fődíjas esetében nagy volt az egyetértés. Mindannyian tettek javaslatot a plakettes személyére és mindegyikük listáján szerepelt Király Gábor, akit végül két finalista közül választottak ki. – Nagyon sajátos alkotói világot, művészt díjazhattunk, aki újító szellemiségével a magyar képzőművészeti színtér egyedi színfoltja – mondta a főigazgató.

Személyiséget vesztve

Az arctalanság, a személyiségvesztés problematikáját járja körül ugyancsak az életműdíjjal kitüntetett hódmezővásárhelyi Kéri László.

– Míg Király Gábor negyvenes éveiben járó művészként értelmezi ezt a témát, Kéri Lászlónál már inkább a számvetés, az emberi lét nagyobb kérdéseivel foglalkozó szempontok merülnek fel. Közös motívum azonban az arc, az emberhez való viszony – mondta Miklós Péter. 

Az elmúlás, az érzelmek változását, a sokféle értelemben vett átalakulást örökítette meg Az utolsó közös kép című alkotásán Szkok Iván szobrász és festőművész, aki idén a Galyasi Miklós nívódíjat vehette át. 

Önálló tárlat lehetősége

A festményei, akvarelljei mellett immár második éve, hogy tűzzománc alkotásokkal jelentkezett az idén Endre Béla mesterdíjjal kitüntetett Papageorgiu Andrea festőművész.

– Kidolgozott alkotásai szépen kötődnek a vásárhelyi realista ábrázoló hagyományhoz, amelyre nagyon büszkék vagyunk – hangsúlyozta a döntésről Miklós Péter. A Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat idén Vető Orsolya, a kísérletező kedvű fiatal képzőművész vehette át, egyúttal megkapta az egy év múlva esedékes önálló kiállítás lehetőségét a Tornyai János Múzeumban. 

Provincia és monumentalitás

– Nagy autók, nagy házak, nagy dolgok világát éljük. Napjaink fogyasztói társadalmának markáns jellemzőire – talán tudatosan, talán indirekt módon – reagálnak a művészek erőteljes, társadalmi, művészi, perszonális üzenetekkel, egyúttal meglehetősen nagy méretű alkotásaikkal. Évek óta megfigyelhető jelenség a beadott művek növekvő mérete – magyarázta Miklós Péter. Hozzátette, idén a Provincia és monumentalitás címet választotta a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat katalógusának előszavához. A fővárosközpontú művészeti élet centruma néhány hétre, hónapra ilyenkor Hódmezővásárhelyre kerül át. A katalógus hasábjain pedig az örökkévalóságnak őrzik meg a tárlat alkotásait. 

A 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat december 4-ig látogatható az Alföldi Galéria földszinti tereiben. Szintén december elejéig látogatható az előző tárlat kiemelt díjazottjai, Kotormán Norbert és Kotormán Ábel önálló kiállítása a Tornyai János Múzeumban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában