Szegedi hírek

2022.11.30. 19:08

A szegedi boszorkányperekről szól a Kisszínház új bemutatója

Szerelem, gyávaság, árulás és pokoli tettek egyaránt szerepet kapnak a darabban, amelyet december 9-én mutatnak be.

T.K.

Az Élve megégetve alkotói közönségtalálkozón beszéltek a Kisszínház új bemutatójáról. Fotó: Gémes Sándor

Online közönségtalálkozót szervezett a Szegedi Nemzeti Színház a Kisszínházban bemutatásra kerülő Élve megégetve – Boszorkánytéboly című darab kapcsán. Barnák László főigazgató elöljáróban elmondta, a nemzeti színházak feladata kortárs magyar ősbemutató készítése is. – Fontosnak tartottuk, hogy foglalkozzunk olyan helyi témákkal, mint a szegedi boszorkányperek – tette hozzá.

A bűnbakkeresés, boszorkányüldözés a hétköznapjainkban most is jelen van, ennek ellenére az előadás nem próbál meg aktualizálni. Koltai M. Gábor rendező elmondta, a jelmezekben és kellékekben megjelenik majd a középkor is, mely jóval korábban volt, mint az 1700-as évek eseményei, ugyanakkor a hivatalok képi megjelenítésével átugranak az 1900-as évekbe is, hogy a perek működtetését is bemutassák. De nem csak a boszorkányperek történetét dolgozza fel a mű: megismerjük azokat is, akik áldozatként vagy befolyásolóként részesei ennek a történetnek. Szerelem, gyávaság, árulás és pokoli tettek egyaránt szerepet kapnak a darabban, amelyet december 9-én mutatnak be.

Nyilvános "boszorkányégetés"

A közönségtalálkozó után kaptuk a hírt, hogy a Szegedi Nemzeti Színház társulata a darab ősbemutatójához kapcsolódóan nyilvános „boszorkányégetést” rendez december 2-án 14.30-tól a szegedi Várnál. Résztvevők: Fekete Patrícia, Menczel Andrea, Molnár Erika, Tánczos Adrienn, valamint Barnák László és Jakab Tamás.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában