Szegedi hírek

2022.11.18. 16:40

Felnőtteknek szóló bábelőadás érkezik Szegedre

A báb bizonyos témákban sokkal mélyebb vizuális tartalmakat tud közvetíteni, mint ha csak egyedül állna a színész a színpadon – vallja Markó-Valentyik Anna. A Junior Prima-díjas színésznő hétfőn az Anyajegy című, felnőtteknek szóló bábelőadással érkezik a Kövér Béla Bábszínházba.

Koós Kata

2016-ban az Anyajegy volt Markó-Valentyik Anna egyetemi vizsgaelőadása, azóta nagy sikerrel járja vele az országot. Fotó: Orosz Sándor

A győri Vaskakas Bábszínház színésze nem első alkalommal hoz Szegedre bábprodukciót. Markó-Valentyik Anna év elején a Polcz Alaine – Ideje a meghalásnak című előadásával érintette a szegedi közönség szívét, hétfőn pedig az Anyajegy című bábelőadását mutatja be a Kövér Béla Bábszínházban a Hány éves a kapitány? sorozat keretében. Közös a két produkcióban, hogy egyaránt a felnőtt közönségnek szólnak. Mégis nagyban különböznek abban a tekintetben, hogy míg az első az emberélet alkonyának témáját vizsgálta, addig az Anyajegy az élet kezdetét. Az anyává válás folyamatát, annak reményeit, örömeit, aggodalmait és fontos felismeréseit vette górcső alá Szabó T. Anna szövegein keresztül az alkotó.

Fotós: Orosz Sándor

– Egyetemistaként a tanáraim fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy a bábszínház nem korosztály, hanem műfaj. Rossz beidegződés hazánkban, hogy a báb kizárólag a gyerekeké. Én ez ellen küzdök. Ez elsősorban a szocializmus éveinek köszönhető, amikor bizonyos tézisek gyerekekben történő elmélyítésére használták a műfajt. Ám, ha kitekintünk már csak a környékbeli országokba, mint Lengyelország vagy Csehország, azt láthatjuk, hogy óriási a kínálat a felnőtt bábelőadásokból, és teljesen természetesen mennek a felnőttek bábszínházakba. A báb bizonyos helyzetekben, témákban sokkal mélyebb vizuális tartalmakat tud közvetíteni, mint ha csak egyedül állna a színész a színpadon – mondta el lapunknak Markó-Valentyik Anna, aki az Anyajegy rendezője és előadója egyben. 2016-ban ez volt egyetemi vizsgaelőadása, azóta járja vele az országot nagy sikerrel. 

– Az előadás születésekor az a gondolat motivált, hogy milyen lenne, ha anya lennék. Arról szól, hogy egy fiatal lány úgy gondolja, hogy várandós, de még mielőtt ez bizonyítást nyerne, elképzeli, hogy milyen lenne az élete, ha megérkezne a kis jövevény. Az apáknak is érdekes lehet az előadás, mert nem biztos, hogy egy édesanya így kiteríti a kártyáit, mint ahogy itt történik. Tulajdonképpen egy képzelgés az anyaság mindennapjairól és egy fontos felismerésről. A szembesülésről, hogy az ember nem mindenható – részletezte az alkotó. 

A premier óta a Junior Prima-díjas színésznő a valóságban is anyává vált, kisfia született. 

– Nagyon megváltozott bennem az előadás, és nem kizárt, hogy még mindig formálni fogom. Amikor a kisfiam születése után először játszottam, egészen megdöbbentem magamon. Hogy mennyire koncentrálnom kellett, hogy ne kússzanak be a saját gyermekemmel kapcsolatos élményeim. Ezekből persze táplálkozni lehet, de akkora teret nem adhatok nekik a fejemben, hogy előforduljon, hogy például kimondom a nevét előadás közben – mondta a színésznő. Hozzátette, a báb is úgy lett megalkotva, hogy minden néző a saját kontextusában értelmezheti. 

– A báb teljesen fehér, nincs szeme, orra, szája, ruhája, hiszen ő alapvetően egy gondolat, a lány nem tudja még az elején, hogy valóság-e. Légiességével létezésének ezt a sejtelmes bizonytalanságát próbáltam érzékeltetni. Mindenki azt képzel bele, akit szeretne. A saját gyerekét vagy éppen önmagát az édesanyjával, utóbbira is volt példa – mondta a színésznő. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában