Szegedi hírek

2022.11.19. 08:18

Krúgatástól hangos a fehértói naplemente

Szombaton rendezi a Fehértavi Darvadozást a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Sándorfalván. Tokody Bélával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi titkárával ellátogattunk vasárnap a helyszínre, hogy megnézzük, mire számíthatnak a darutúrák résztvevői. Darut bőven láttunk, de sajnos piros kabátos, valamint sötétedés után telefonfénnyel világító turistákat is.

Koós Kata

Fotó: Török János

SándorfalvaA darvak hajnali kihúzása és esti behúzása a leglátványosabb programja hazánkban tartózkodásuknak. Naplemente előtt másfél órával érkeztünk vasárnap a Szalakóta Látogatóközponthoz. Ahogyan egyre lejjebb bukott a horizonton az eget narancssárgás-rózsaszínes pírba borító napkorong, úgy vált egyre gyakoribbá és intenzívebbé a krúgatás. Nagy csapatokban érkeztek a darvak éjszakai pihenőhelyükre, a halastavakra. Tokody Béla elmondta, a múlt hétvégén körülbelül 28 ezer daru tartózkodott Fehér-tó környékén. A számuk az egyre hidegebb időjárás miatt a mostani hétvégére biztosan csökkenni fog, de becslései szerint tízezer példány még így is marad. 

Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi titkára volt a kalauzunk.
Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi titkára volt a kalauzunk. 
Fotós: Török János


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi titkára lapunknak elmondta, a hazai folyószabályozások előtt a mocsaras öntésterületek kiváló költőhelyet biztosítottak a darvak számára. A szabályozás és a gátrendszerek kialakítása után azonban a mocsárvilág nagy része eltűnt. 1917 után száz évig nem költött hazánkban darupár, északabbra húzódtak. 2017-ben történt változás, azóta évente egy-egy pár ismét hazánkban költ, sőt a klímaváltozás miatt néhány ezer példány már át is telel hazánkban. A Hortobágy térsége és a Fehér-tó környéke, valamint a tömörkényi Csaj-tó és a kardoskúti Fehértó is kedvelt gyülekező- és pihenőhelye a darvaknak. 
– 25 évvel ezelőtt nagy szenzációnak számított, hogy októberben pár ezer példány megállt nálunk. Manapság már rendszerint több tízezer daru érkezik ősszel a Fehér-tóra, hogy megpihenjen a délre, elsősorban Tunéziába és Etiópiába, néhány éve Izraelbe tartó vándorlás közben. A Fehér-tó környéki lucernatáblák és kukoricatarlók kiváló táplálkozóhelyet jelentenek számukra, a lecsapolt halastavakban pedig könnyebben tudnak védekezni a rókák és a sakálok támadása ellen. A daru nagyon óvatos állat, csapatonként váltásban állnak őrt táplálkozás és alvás közben. A mocsárban csattogó ragadozókat könnyebben észreveszik – magyarázta az ornitológus szakértő. 
Szemet gyönyörködtető volt a naplementében a mocsaras halastavakra behúzó darucsapatok látványa. Több turistával találkoztunk azonban, akik fittyet hánytak a „daruleső etikettre”. Az élénk színű – sárga, piros, kék – ruházat a fekete, zöld és barna árnyalatainak viselése helyett, a hangoskodás, a vakuval történő fényképezés és a sötétedés utáni, telefonfénnyel vagy zseblámpával történő világítás egyaránt riasztó hatással van a darvakra. Repülés közben már messziről észreveszik a szokatlan ingereket, és messzire elkerülik az esetleges veszélyforrást. 
 

Szemet gyönyörködtető látvány, ahogy a darvak naplementekor behúznak éjszakai pihenőhelyükre. 
Fotós: Török János

 

A Fehér-tó környéki lucernatáblák és kukoricatarlók kiváló táplálkozóhelyet jelentenek a darvak számára.
A Fehér-tó környéki lucernatáblák és kukoricatarlók kiváló táplálkozóhelyet jelentenek a darvak számára.
Fotós: Török János

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában