Városi versenyre indulnak a legjobbak

2022.11.21. 16:40

Lélektől lélekig: ifjú versmondók versenyeztek

A vásárhelyi Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolájában hétfőn kora délután a felső tagozatos tanulók versenyeztek szavalataikkal.

Tábori Szilvia

A Liszt-iskola legjobb versmondói a városi rendezvényen szerepelhetnek. Fotó: Tábori Szilvia

Magabiztos kiállás, szép, tiszta beszédstílus ugyancsak döntő lehet értékeléskor. De sokat számít az is, ha a gyerekek személyisége tükröződik az előadott költeményben. A színpadon már rajtuk múlik minden, ám a versválasztás korántsem könnyű feladatában jellemzően tanáraik és szüleik segít őket. A vásárhelyi Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolájában hétfőn kora délután a felső tagozatos tanulók versenyeztek szavalataikkal. A két korcsoport indulói közül két-két diák jutott tovább a városi versenyre.

– A versválasztás mindig a legnehezebb feladat, a felsős tagozatosoknál különösen. A tíz év alattiakat megszólító kedves, játékos költemények már nem feltétlenül illenek korosztályukhoz, a középiskolásoknak szóló versekhez viszont még fiatalok – mondta lapunknak a zsűri képviseletében Konczosné Nagy Némedi Gabriella, az iskola pedagógusa. Hozzátette: bár van, aki kifejezetten a klasszikus szerzők költeményeit érzi magáénak, sokan választanak kortárs költőktől. Utóbbiak szóhasználata, a versek hangulata és tartalma közel áll hozzájuk, könnyen megszólítják a gyerekeket. Fontos, hogy a gyerekek megtalálják magukat a választott versben.

Nehéz választásnak érzi Váci Mihály Gyermekkoromból jönnek mindig című versét Albert Zsófi, nyolcadik osztályos tanuló. Mint mondta: eleinte túl felnőttesnek érezte a költeményt, különösen a megidézett emlékek miatt. A hangsúlyozással végül olyan jól megoldotta a feladatot, hogy első helyet érdemelt.

A zsűri az 5-6. évfolyam indulói közül őket gondolta a legjobbnak: első lett Szántó Balázs, második Uronyi Linett, a harmadik Kóti Emma. A 7-8. osztályosok közül első Albert Zsófia Éva, második Pál Katalin Panka, a harmadik pedig Vincze Blanka lett. Különdíjat kapott Tamási Réka.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában