Szegedi hírek

2022.11.12. 19:10

Papucspillangók szárnyain érkeztek a győztesek nevei - fotók

Aki járt már a Kövér Béla Bábszínházban, tudhatja, hogy varázslat dolgozik a falak között. Szombaton papucspillangók röpködtek a nagyteremben, szárnyaikon a szegedi papucs meseíró pályázat győzteseinek nevét lehetett olvasni.

Koós Kata

Egyetlen ifjú pályázót sem engedtek haza üres kézzel a szervezők. Fotó: Karnok Csaba

A Kövér Béla Bábszínház és a Szegedi Papucsért Alapítvány közösen hirdette meg a szegedi papucs meseíró pályázatot, amelynek keretében az ifjúságot buzdították „papucsmesék” írására. A felhívásra 26 pályamunka érkezett, amelyeket öttagú zsűri értékelt. A bírálóbizottság tagja volt Szögi Csaba, az alapítvány elnöke, táncművész, táncpedagógus, Bárkányi Ildikó, a Móra Ferenc Múzeum muzeológusa, néprajzkutató, az alapítvány kuratóriumi tagja, Vészits Andrea író, Móra Ferenc dédunokája, Kiss Ágnes, a bábszínház igazgatója és Schneider Jankó, a bábszínház művészeti vezetője. 

Az ünnepélyes eredményhirdetést szombaton délután tartották a bábszínházban, ahol a közönség feje fölött átröppenve, papucspillangók szárnyain érkezett a nyertesek névsora a színpadra. A jelen lévő zsűritagok elmondták, a pályázók igencsak nehéz feladat elé állították őket, ugyanis minden pályaműből ragyogó kreativitás és csodás gyermeki fantázia sugárzott. Schneider Jankó elmondta, volt mese, amelyben diók tanították kopogni a szegedi papucsot, egy másikban egy újságíró eredt egy különleges papucshagyaték nyomába, sőt volt, ahol maguk a szegedi papucsok meséltek. Számos másik történetben pedig királylányok lábát díszítették a különleges lábbelik. A művészeti vezető úgy fogalmazott, minden mese olyan volt számára, mint maga a szegedi papucs: páratlan. 

Éppen ezért nem is helyezéseket hirdettek, hanem a szegedi papucs díszítésének jellegzetes motívumairól elnevezett díjakat osztottak. A Pom-Pom Díjat Orr Emma Ida nyerte, a Szekfű-díjat Tyukász Petra. A Gyöngyvirág-díjjal Bukovszky Borbálát, a Rózsa-díjjal Pósa Lili Hannát méltatták. A Búzavirág-díjat Nyitrai Finoménának, a Pipacs-díjat Megyesi Szofinak ítélték. Jutalmuk bábszínházi és múzeumi belépő, valamint könyv volt. A Mesepapucs Fődíjat Veres Dorottya nyerte el, aki ráadásként nem mindennapi ajándékot kapott. Sallai Tibor népi iparművész a lábára illő, tradicionális szegedi papucsot készít majd neki. A virágdíjasokon túl egyetlen ifjú pályázót sem engedtek haza üres kézzel. Mindenki kapott oklevelet és egy példányt a bábszínház A nagy lötty című jubileumi mesekönyvéből. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában