Szegedi hírek

2022.11.26. 19:49

Rangos elismerést kapott a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője

Az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díjat olyan művészek kaphatják, akik évről évre saját erő-és anyagi forrásaik felajánlásával támogatják a művészeti szektort.

Delmagyar.hu

Fotó: Teknős Miklós/MW

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől: olyan együttműködéseket hoztak létre, amelyek során értéket teremtettek. A 2022-es nyerteseket kategóriákban díjazzák - áll a Fidelio cikkében. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben beszédtémává válhasson a művészet támogatása, a Fidelio – Kulturális mecénás elismerést a többi díjnál korábban kihirdetik - tudatta az összművészeti magazin online felületén. Az elismerés idei nyertese Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.

Az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díjat olyan művészek kaphatják, akik évről évre saját erő-és anyagi forrásaik felajánlásával támogatják a művészeti szektort. A korábbi években Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, Horgas Eszter fuvolaművész és Gergye Krisztián táncművész, koreográfus, képzőművész érdemelték ki az elismerést.

A Fidelio cikkében az alábbi mondatokkal méltatják a díjazottat: "Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. Fellépésein mindig a zenészeket és az énekeseket helyezi előtérbe, ha kell, inkább lemond saját gázsijáról, hogy kollégái több pénzt kapjanak. A vidéken egyedülálló szegedi operatagozaton – ahol zenei vezetőként dolgozik – a volt zeneigazgatói szobát pár kollégájával összefogva, társadalmi munkában rendbe hozták. A helyiségben egy emlékfalat is állított, amelyen a nagy elődök portréja látható. Önkéntes missziója egész életét áthatja. A kezdetektől fogva ingyen tanít mindenkit, mert számára a tudásátadás mindig fontosabb volt a megszerezhető anyagi javaknál. Meggyőződésünk, hogy jó példája megérdemli a megbecsülést és a minél nagyobb nyilvánosságot, ezért kapja idén Dinyés Dániel a Fidelio – Kulturális mecénás díjat."

Az Art is Business idei díjait 2022. december 14-én, ünnepi gála keretében adják át a MOME-n.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában