Szegedi hírek

2022.12.18. 18:16

A fény sötétség felett aratott győzelmét ünneplik a zsidó közösségek

Vasárnap este kezdődött és december 26-ig tart a Hanuka a zsidó közösségekben. Imával, gyertyagyújtással, ajándékozással, az ünnepi menüben pedig tejes és olajban sült ételekkel emlékeznek a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására.

Koós Kata

A szegedi zsidó hitközségben közösségi ünnepséggel kezdődött a fények ünnepe. Fotó: Gémes Sándor

A fények ünnepén, azaz Hanuka nyolc napján arra emlékeznek a zsidó közösségek, hogy az időszámításunk előtti második század közepén a makkabeusok győzelmet arattak a szíriai görög csapatok felett. 

– Ez tipikusan Dávid és Góliát esete volt, ugyanis a szíriai görögöknek nagy hadereje volt, Makkabeus fiai pedig csupán maroknyian voltak. A szentélyt meggyalázták, disznót áldoztak és Zeusz szobrát helyezték el benne. Arra akarták kényszeríteni a zsidókat, hogy boruljanak le a bálvány előtt. A Júda Makkabeus vezette csapatnak azonban sikerült teljesen megtisztítani a szentélyt, majd újra felavatták – mondta el Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője. 

Az ünnep legfőbb kelléke a hanukia, azaz a kilenc ágú gyertyatartó, amely nem tévesztendő össze a menórával, amelynek hét ága van. 

– Miután a Makkabeusok megtisztították a szentélyt, csupán egy fiola kóser olajat találtak, amely mindössze egy napra lett volna elég. Ha az olívabogyóra bottal ráverünk, csupán az első kicsurranó csepp olaj a kóser, a következő már nem. Márpedig a szentély újraszenteléséhez kóser olajra volt szükség a menórába. Csoda történt, ugyanis az egy napra elég olaj nyolc napon át égett – magyarázta a vallási vezető. 

A hanukiának mindig a középső gyertyájával, a samesszal gyújtják meg az összes többit, minden nap eggyel többet, belülről a szélek felé haladva. 

– A Hanuka lényege a csoda hirdetése, a fény győzelme a sötétség felett. Ez ma már nem csak kóser olajjal, hanem gyertyával is történhet. A fontos, hogy a gyertyáknak legalább fél órán át égniük kell, és mindig le kell égniük teljesen. Így az ünnep alatt összesen 44 gyertyára van szükség. A nyolcadik napon ég mind a nyolc láng azt jelképezve, hogy az olaj kitartott nyolc napon át – mondta Kendrusz Attila.

Bár a Hanuka rendszerint egybeesik a karácsonnyal, természetesen semmi köze a keresztény ünnephez. Az ajándékozás sem szenteste, hanem nyolc napon át tart a zsidó közösségekben. Az ünnep hagyományos játéka a gyerekek körében az úgynevezett dreidel vagy trenderli, azaz a négyoldalú pörgettyű. 

– Az oldalain a „nagy csoda történt ott” mondat szavainak kezdőbetűi vannak, ezek határozzák meg a játékosok teendőit is  – magyarázta. 

A szegedi zsidó hitközségben közösségi ünnepséggel kezdődött a Hanuka vasárnap. Együtt imádkoztak, Kendrusz Attila meggyújtotta az első gyertyát, majd közösen fogyasztották el az ünnepi vacsorát. Nemcsak a gyertyák száma, de a menü is szimbolikus a Hanuka napjain. 

– Az olaj csodája miatt ilyenkor olajos ételeket, például fánkot és lángost szokás enni. Emellett tejes ételeket is, amelyekkel Judit bátorságára emlékezünk. Amikor Judit települése mellett felsorakozott a görög csapat, ő sós sajtokkal etette meg vezérüket, Holofernészt, majd erős borral itatta. A bortól a hadvezér elaludt, álmában pedig az asszony levágta a fejét, ennek következtében a vezér nélkül maradt katonák elmenekültek – mondta el Kendrusz Attila, aki a Hanuka alatt a hitközség békéscsabai, makói és jánoshalmai tagjait is meglátogatja.

– Oda is elmegyek, ahol csak egy hitközségi tag van. Fontos, hogy együtt gyújtsunk gyertyát – közölte a vallási vezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában