Szegedi hírek

2022.12.08. 20:40

Amerikai szakértő tartott tárlatvezetést a cowboy-kiállításon

Miről hazudtak a cowboyok? Hogyan mutatta be őket Buffalo Bill Szegeden? És miért van annyi zseb ezeknek a marhapásztoroknak a mellényén? Ilyen és hasonló kérdésekre kaphattak választ, akik tegnap részt vettek egy igazi vadnyugat-szakértő, Cowboy Mike tárlatvezetésén a Móra Ferenc Múzeumban.

Tímár Kriszta

Cowboy Mike, a szegedi kiállítás társkurátora tartott rendhagyó tárlatvezetést csütörtökön a múzeumban. Fotó: Gémes Sándor

Különleges tárlatvezetésen vehettek részt azok, akik csütörtök délután látogatták meg a Móra Ferenc Múzeum cowboy-kiállítását. A Cowboy Mike-ként ismert western-kutató, Michael R. Grauer mutatta be az amerikai marhapásztorok életét a szegeden látható relikviák között. A szakember három évtizedig Texas legnagyobb történelmi múzeumában dolgozott és több mint 150 kiállítást rendezett a western történelemről.

A szegedi tárlat cowboy-témájú relikviái abból az oklahomai múzeumból érkeztek, ahol Cowboy Mike végzi kurátori és kutatói tevékenységét. Éppen ezért a férfi tárlatvezetését annak elmesélésével kezdte, hogyan keresték meg Szegedről. – Amikor az első e-mailt megkaptam, elővettem a térképet és megnéztem, hol is van ez a város. Aztán elindult a párbeszéd arról, mit tudnánk kölcsön adni bemutatásra  a múzeumnak. De amikor nekem szegezték a kérdést, hogy Billy, a kölyök vagy Jessie James-relikviám van-e, azért fogtam a fejemet – mesélte nevetve.

Michael R. Grauer elárulta: a hónapokig tartó levelezés során nagy örömmel mondott igent, amikor végül felkérték a szegedi kiállítás társkurátorának. – Egy múzeum számára mindig nagy kockázat kölcsönadni műtárgyakat, de itt illő módon mutatnak be mindent – mondta. Ennél talán csak az bizonyult nagyobb dicséretnek, amikor a tárlatvezetés során megállt egy, a cowboyok amerikai elterjedését bemutató térkép előtt és megjegyezte: ilyen szép ábrájuk nekik sincs, úgyhogy ezt pedig ő szeretné elkérni.

A különleges, műtárgyakkal kísért történelemóra az amerikai polgárháborúval kezdődött, a cowboyok ugyanis ekkor tűntek fel, mivel szükség volt rengeteg marhára. Cowboy Mike bemutatta a díszterem közepén álló ruházaton szemléltetve, hogyan öltözködtek ezek a 15-25 éves fiatalemberek, akikről elárulta: legendás hazudozók voltak, hiszen sokkal magasabbnak tüntették fel magukat, mint amilyenek valójában voltak. – Az irodájuk a ló háta volt, a mellényükön pedig azért volt sok zseb, hogy ott tartsák például a mobiltelefonjukat, amin időnként Facebook-oztak a barátaikkal – viccelődött. Természetesen hamar kiderült, hogy erre idejük sem lett volna, hiszen az akár több mint 2 ezer példányt számláló csordát tucatnyian terelték. – A megbízhatatlan állatokat megbízhatatlan állatokon ülve terelték, szóval ez egy veszélyes foglalkozás volt – magyarázta.

A tárlatvezetésen szó esett még arról, miért kötötték össze az 1900-as évek elején a köztudatban a cowboyokat a bűnözőkkel, és arról is, hogyan mutatta be Buffalo Bill ezeket az embereket cirkuszi show keretében, amellyel egyébként még Szegeden is járt. A sok humorral és rengeteg szakértelemmel fűszerezett tárlatvezetést követően Michael R. Grauer egy előadást is tartott, amelyen tovább mesélt a cowboyok történetéről. Ha ilyen különleges tárlatvezetés nem is lesz már több, a kiállítást még néhány hétig meg lehet tekinteni Szegeden. Az izgalmas tárlat december 31-ig, a múzeum zárásáig látható a Móra Ferenc Múzeumban.

KÉPALÁ: Cowboy Mike, a szegedi kiállítás társkurátora tartott rendhagyó tárlatvezetést csütörtökön a múzeumban. Fotó: Gémes Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában