Szegedi hírek

2022.12.03. 16:40

Békéscsabáról jöttek Michael Jacksonért - Galéria

Az év utolsó lemezbörzéjét rendezték szombaton a szegedi Agórában, ahol egy Békéscsabáról érkezett, tizenkét éves Michael Jackson rajongó, Bartolák Péter a világsztár Thriller című lemezét kapta meg szüleitől.

Arany T. János

Fotó: TOROK JANOS

– Háború van Ukrajnában, ezért drága Az operaház fantomja dupla bakelitlemezes kiadása. Ide is begyűrűzött az infláció – mondta egy nézelődő szombat délelőtt a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra aulájában. Szombaton rendezték meg a 2022-es év utolsó  Legendás Lemezek Szegedi Lemezböréjét. Az érdeklődésre jellemző, hogy a szerevezők már november közepén kiírták a közösségi oldalukra, hogy teltház, kérik, hogy eladók már ne jelentkezzenek a decemberi börzére.

A börze már az egész Agóra alsó szintjét elfoglalta. Néhány éve még csak a színházteremben zsúfolódtak az eladók és az érdeklődők. Én mindig meglepődök, hogy a Spotify és YouTube korában ekkora érdeklődés mutatkozik nemcsak a CD-lemezek, hanem a bakelitek iránt is.

– Mit keresnek az emberek? – kérdeztem az egyik eladót. – Nálam semmit, ez a rész el van átkozva – mondta, majd a vele szemközti standon egy picture disc, azaz egy olyan bakelitlemez keltette fel a figyelmemet, amire képet nyomtattak. Ez ugyanis az idén megjelenése 40. évfordulóját ünneplő Thriller című nagylemez volt Michael Jackson-tól, amely minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma. – A falra nem szabad tenni, mert teleszarják a legyek – mondta a humoros eladó, majd hozzátette, ezek a lemezek olyan szépek, hogy ő tényleg kiakasztotta őket a falra, de csak akkor jött rá, hogy bepiszkolhatták a legyek, amikor lejátszás közben ugrált rajta a tű.

A gyönyörű lemezt egy 12 éves fiú, Bartolák Péter vásárolta meg tízezer forintért, aki nagy Michael Jackson rajongó. Szüleivel és bátyjával Békéscsabáról jöttek el Szegedre a lemezbörze miatt. Péter azt mondta, egyszer meghallotta Jackson Billie Jean című számát és azóta ő a kedvence.

Soha nem készült bakelitből
A hanglemez hanganyag tárolására szolgáló analóg adattároló. A mechanikus hangrögzítés és tárolás egyik formája. Egy lapos korongból áll, amin a lemez mindkét oldalán a széléről a közepe felé spirális barázda indul, amiről a hangszedő olvassa le a hangot. Közkeletű megnevezése bakelitlemez, de bakelitből valójában sosem készült, mert az alkalmatlan a préselésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában