Szegedi hírek

2022.12.02. 20:40

Boszorkányégetés a Vármúzeumban

Nyilvános boszorkányégetést rendeztek péntek délután a szegedi Vármúzeumban a Szegedi Nemzeti Színház művészeivel, ahol kiderült, hogy Barnák László főigazgató szerződést kötött az ördöggel.

Munkatársunktól

Ítéletet mondott Jakab Tamás fölött az interaktív máglya a Vármúzeumban. Fotó: Török János

Majd Jakab Tamás színművészről is érdekes dolgok derültek ki. A boszorkányégetéssel a szervezők egyszerre reklámozták Lőrinczy Attila szegedi vonatkozású színművének december 9-i premierjét Élve megégetve – boszorkánytéboly címmel, Koltai M. Gábor vendégrendezésében a Kisszínházban és a Móra Ferenc Múzeum Vármúzeumának boszorkányperekről szóló állandó kiállítását.

A jó hangulatú kis sajtóeseményen a főigazgató bemutatta a darabot, amely korabeli periratok alapján készült. Elmondta, hogy a múzeum és a színház összekapcsolódása a darab, hiszen a helytörténeti gyűjtemény és az előadás is Szeged történelméből táplálkozik.

Az állandó tárlat része egy interaktív máglya, amelyre felmászva és az oszlopot megérintve a narrátor ítéletet mond a vállalkozó szellemű látogató fölött, amely persze, mindig az, hogy az illető boszorkány. Az indoklás a vicces rész. A főigazgatóról itt derült ki, hogy lepaktált az ördöggel. Jakab Tamásról például az tudhattuk meg, hogy azért boszorkány, mert kiszopta a szőlőtőkéből a bort, majd csapot tett a tőkére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában