Szegedi hírek

2022.12.12. 08:20

Emléktáblát kaphat Szegeden Karikó Teréz

A tavaly elhunyt Liszt Ferenc-díjas operaénekes barátnője kezdeményezte, hogy domborműves emléktáblát helyezzenek ki annak a társasháznak a falára, ahol a művésznő negyven éven keresztül élt. Szeged városának ez pénzébe nem kerül, viszont a közgyűlésnek hozzá kell járulnia.

Munkatársunktól

Harminc éve a Szegedi Nemzeti Színház Örökös Tagja Karikó Teréz. Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

Az orosházi Bakos Katalin kezdeményezte egykori barátnője, Karikó Teréz Liszt Ferenc-díjas, Szegedért Emlékéremmel és Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett operaénekes domborműves emléktáblájának kihelyezését a Bocskai utca 6. szám alatti társasházra, ahol a művésznő 1981-től negyven éven át lakott. Botka László polgármester előterjesztésben olvasható, hogy az orosházi Bánfi Gábor szobrászművész és Bánfi Antal kőfaragó által tervezett, carrarai márványból készülő emléktábla mérete 60-szor 40 centiméteres, rajta a művésznő bronz portréjával és bronzszínű vésett betűkkel.

Az emléktábla megvalósítása önkormányzati forrást nem igényel, annak költségét a kezdeményező vállalja, már beszerezte az érintett társasház tulajdonosi hozzájárulását is, illetve az OMSZI Alkotóművészeti Igazgatóságtól megrendelte a művészeti alkotáshoz szükséges szakvéleményt.

Fotós: Szegedi Nemzeti Színház

A táblát a művésznő tisztelői még idén fel szeretnék avatni, ezt kell pénteki közgyűlésen megszavaznia a képviselőknek.

Karikó Teréz 1932-ben született Budapesten, énekművészi és operaénekesi diplomáját a Zeneakadémián szerezte, egy évet ösztöndíjjal Rómában tanult. Hangját a fiatal Callaséhoz hasonlították. Hazatérve Vaszy Viktor megkeresésére a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. Desdemona és Tatjana szerepeiben debütált, de énekelt Verdi, Puccini, és Wagner operákat is. A színház vezető dráma szopránjává vált. 1987-ig volt a szegedi teátrum magánénekese, de fellépett az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban, Angliában, Mexikóban és Guatemalában is.

Ugyan 55 évesen nyugállományba vonult, de még negyedszázadon át aktívan részt vett a színház művészi munkájában: korához illő szerepekben a hatvanon túl is színpadra lépett. 1992-től A Szegedi Nemzeti Színház Örökös Tagja, 2012-ig énekmestere volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában