Szegedi hírek

2022.12.20. 14:00

Kétszintes varázslat vár az Ezeregy éjszaka közönségére - Videó

Fülbemászó slágerek, izgalmas, mesebeli és drámai fordulatok, egzotikus látványvilág, valamint rengeteg varázslat és humor vár az Ezeregy éjszaka worldmusical közönségére, amelynek ősbemutatója augusztusban lesz a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A készülő produkcióról Geszti Péterrel beszélgettünk.

Koós Kata

A worldmusical dalszerzője és művészeti menedzsere Geszti Péter, zeneszerzője Monori András. Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok/Zsiros Aliz

Geszti Péter neve olyan szívet melengető sikerprodukciókkal forrt össze színházbarát berkekben, mint A dzsungel könyve és A Pál utcai fiúk. Nyáron újabb nagy dobásra készül, ugyanis a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszínpadán tartják az Ezeregy éjszaka című worldmusical ősbemutatóját. Geszti a darab dalszerzője és művészeti menedzsere, alkotótársai Tasnádi István író és Monori András zeneszerző voltak. Lapunknak elmondta, 15 éves álma válik valóra az augusztusi ősbemutatóval.

– A darab kétszintes. Az egyik szintje Seherezádé és Sahriár király története. Ezt a hiúságában sértett férfit kell megszelídítenie Seherezádénak, ha életben akar maradni. Kénytelen egy nagyon jó történetet kitalálni, amivel megenyhítheti az őrjöngő uralkodót. Az előadás másik szintje az, amit elmesél, az Ezeregy éjszaka meséiből összerakott, szokatlan fordulatokban bővelkedő, izgalmas történet – mondta el Geszti Péter.

Ahogy fogalmazott, gyerekek és felnőttek számára egyaránt felejthetetlen élményt kínál ez a családi darab.

– Tele van varázslattal, mégis rendelkezik a nagy, görög drámák súlyával. Sok kemény és szokatlan fordulattal lepi meg a felnőtt nézőket: a főszereplők a fél világon át menekülnek egy hatalmi puccs után, és nemcsak szimbolikus, de valódi vakság is sújtja a férfi főhőst. Felmerül a lélektani kérdés, hogy látjuk-e egyáltalán magunkat, és méltók vagyunk-e a szeretetre. Észrevesszük-e azokat, akik valóban szeretnek bennünket, képesek vagyunk-e megszabadulni tévedéseinktől, vagy élő halottá válunk, mint annyi kőszívű felnőtt az életben. A történetünkben sokan nem azok, akinek elsőre látszanak, és kiderül, egy nő is képes pokolra szállni a szerelemért – részletezte.

A darab műfaja szerint worldmusical, és Geszti Péter ígérete szerint tele lesz fülbemászó slágerekkel.

– Friss, popzenei beütésűek a dalok, de legtöbbjükön érezhető lesz egy kis keleties ízesítés. Monori András tucatnyi hangszeren játszik a szitártól a derbukáig. Évtizedeken keresztül a világzenében utazott, óriási tapasztalata van – mondta.

A dallamokhoz hasonlóan a díszletek és jelmezek is bővelkednek majd egzotikumban.

– Modern eszközökkel igyekszünk megteremteni a varázslatos látványvilágot. Meglepő, újszerű hatáselemekkel dolgozunk – mondta. A szereplőgárda még nem publikus, annyit azonban elmondott Geszti, hogy igazi sztárparádéra számíthat a közönség.

Az érdeklődők már ízelítőt is hallhatnak a készülő produkcióból, ugyanis a napokban vált publikussá az Ezeregy éjszaka egyik slágerének videoklipje.

– A csodalámpáról szóló dalt vettük fel, amelynek Jár egy kis csoda a címe. A színpadon ezalatt a fél város mécsest vásárol majd, mert az a hír terjed, hogy pult alól olyan mécseshez lehet hozzájutni, amelyben kívánságot teljesítő dzsinn lakik. A klipben egykori kollégáimmal, a Jazz+Az énekesnőivel, Váczi Eszterrel, Kozma Orsival és Behumi Dórival énekeljük el a ránk eső részeket – mondta el Geszti Péter.

Az Ezeregy éjszaka meséit Tasnádi István író gyúrta össze egy szokatlan fordulatokban bővelkedő, izgalmas történetté. Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok/Zsiros Aliz

A darab nem csak mesebeli és drámai fordulatokban, de rengeteg humorban is bővelkedik.

– Például a mi dzsinnünk egy ledugózott üvegből bújik elő. Rendes alkesz, szittyós szellem, akár Rejtő Jenő egyik hőse is lehetne, a neve Hukk. Ő nemcsak akkor csuklik, ha emlegetik. Fergeteges belépővel kezd, évezredeken keresztül üldögélt egy üvegben, ami kiszáradt, így érthető, hogy szeretne visszatérni az abszolút mámoros működésbe. Ez azért is fontos, mert kizárólag piásan tud rendesen varázsolni, józan állapotában használhatatlan. Ez a fordított működése számos gubancot okoz majd a történet során – mesélte nevetve Geszti Péter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában